3 najbolj pogosti in učinkoviti načini kako variti inox ali nerjavno jeklo

Postopek varjenja nerjavnega jekla se razlikuje glede na debelino in končno obdelavo materiala ter uporabo končnega izdelka. Čeprav obstajajo različne metode za varjenje nerjavnega jekla, obstajajo tri tehnike kako variti inox, ki jih varilci po svetu najpogosteje uporabljajo. Te metode varjenja nerjavnega jekla so TIG varjenje, uporovno varjenje in MIG varjenje.

Glede na izbrano metodo varjenja svetujemo, da izberete tudi ustrezne varilne aparate, ki bodo varjenje olajšali in prispevali k najboljšim rezultatom. Aparat slabše kakovosti npr. lahko povzroči slabe in grde zvare, tudi če je izbrana metoda pravilna. SQS varilni aparati npr. ponujajo vrhunske naprave za vse omenjene postopke na enem mestu, zastopajo pa same priznane znamke, npr. Lincoln Electric.

sqs varilni aparati

V prispevku torej podrobneje opišemo vse 3 metode, kako učinkovito variti inox s postopki TIG varjenja, uporovnega varjenja in MIG varjenja. Nadaljujte z branjem, če želite izvedeti več.

1. TIG varjenje ali varjenje s plinskim volframovim oblokom

TIG je najpogosteje uporabljen postopek varjenja nerjavnega jekla, ki ponuja visoko kakovost, vsestranskost in dolgo življenjsko dobo. Ta postopek varjenja ustvarja nizek vnos toplote, zaradi česar je popoln za tanke materiale. Plin argon se pogosto meša z drugimi plini, odvisno od potreb specifičnega projekta, vključno s helijem, vodikom in dušikom. Za preprečevanje oksidacije in povečanje odpornosti proti koroziji je mogoče uporabiti enostranski postopek varjenja, ki ustvari zaščito z inertnim nosilnim plinom med notranjimi in zunanjimi zvari.

2. Uporovno varjenje

Uporovno ali “točkovno” varjenje, kot ga pogosto imenujemo, je eno najbolj ekonomičnih vrst varjenja. Oprema za uporovno varjenje je neverjetno vsestranska, kar pomeni, da se lahko uporablja tako pri majhnih kot pri velikih projektih.

Uporovno varjenje uporablja električni tok za segrevanje obrabljenih kovinskih robov in njihovo tesnjenje. Ta vrsta varjenja je izjemno produktivna na kovini z nizkim tališčem, saj jo je mogoče prilagoditi tako, da prepreči deformacijo kovine.

3. MIG varjenje ali izmenično plinsko varjenje kovin

MIG varjenje je polavtomatski postopek, ki ob pravilni izvedbi omogoča močno spajanje dveh kosov nerjavnega jekla. Ta postopek uporablja zaščitni plin, bogat z argonom, in trdno žično elektrodo.

Varjenje MIG je priljubljeno, ker varilcem omogoča uporabo impulznega toka, kar lahko olajša varjenje precej težko dostopnih mest pri kompleksnih projektih iz nerjavnega jekla. Druge mešanice plinov, vključno s tistimi s helijem, kisikom in ogljikovim dioksidom, se pogosto uporabljajo za stabilizacijo obloka in izboljšanje kakovosti zvara.

Številne konkretne prikaze kako variti inox najdete tudi na spletu.

Kako variti inox ali kateri način je torej najboljši?

Izbira prave metode za varjenje nerjavnega jekla je v resnici odvisna od kakovosti, ki jo iščete. Če iščete cenovno ugodnejši zvar, je lahko točkovno varjenje najboljša možnost za to delo. Če pa je material, s katerim delamo, tanek, je TIG ali plinsko obločno varjenje morda boljša izbira.

Če ste v dvomih, kako variti inox, se obrnite na ekipe strokovnjakov za varjenje, ki bo lahko ocenila materiale, zmogljivosti in stil končne obdelave, ki ga želite za vsak projekt. Tako bo ugotovila, katera metoda varjenja bo najučinkovitejša za nalogo. Izberite ekipo z obsežnim varilskim znanjem in dolgoletnimi izkušnjami pri delu, da za vas izbere in izvede najboljšo metodo varjenja nerjavnega jekla.