Vse, kar potrebujete za učinkovito varjenje – potrebna oprema in koristni nasveti

 

V prispevku preverimo, na kaj vse je misliti in upoštevati po tem, ko ste izbrali enega od načinov varjenja. Le tako lahko zagotovite učinkovito varjenje.

Varilni aparati in ostala varilna oprema

Ko se torej odločite za način varjenja, je naslednji korak izbira ustrezne varilne opreme. Lahko izberete ali MIG varilni aparat ali MIG/MMA/TIG večprocesni varilni aparat. Slednji se lahko uporablja za vse štiri osnovne vrste obločnega varjenja. Za učinkovito varjenje pazite, da bodo izbrani varilni aparati ustrezni in predvsem kakovostni. Odločite se za priznane blagovne znamke, kot jih npr. ponuja SQS trgovina.

sqs trgovina

Poleg ustreznega aparata je naslednji pomemben kos potrebne opreme varilna maska za zaščito obraza in predvsem oči pred ekstremno vročino in močno svetlobo, ki jo ustvarja električni oblok. Najnovejša tehnologija omogoča samo zatemnitvene maske, ki se takoj prilagodijo ravni svetlobe.

Potrebujete tudi močne usnjene rokavice in čevlje ter kape, bombažne srajce z dolgimi rokavi, naprsnike, kombinezone in/ali predpasnike za zaščito kože pred iskrami.

Varilni materiali

Materiali, potrebni za učinkovito varjenje, vključujejo potrošni material. To je npr. žica MIG in polnjena žica različnih premerov in materialov, varilne konice, elektrodne palice ali cevi, talila in palice za spajkanje TIG ali plin. Druga uporabna oprema vključuje magnete in sponke za držanje kovinskih predmetov na mestu med varjenjem, nastavljive varilne mize in delovna stojala. Pa tudi varilne odeje iz steklenih vlaken za preprečevanje širjenja isker.

Varilne tehnike

Vsak varilec razvije svojo želeno tehniko varjenja. Eden najpogosteje uporabljenih se imenuje „zlaganje kovancev“, ker izgleda kot niz okroglih kovancev, ki se prekrivajo po dolžini zvara. Ko varilni oblok utekočini majhen bazen kovine, varilec potisne bazen taline naprej z elektrodo, s tekočim gibanjem, podobnim pisanju niza črk “e” poševno. Alternativna gibanja se lahko opišejo kot “figura 8” ali “polmesec”. Ključno pri vsaki vrsti gibanja je zagotoviti, da elektroda enakomerno potiska talino med obema obdelovancema, tako da sta oba popolnoma zvarjena.

Nekateri varilci raje vlečejo kot potiskajo bazen s talino, odvisno od njihove roke (desne ali leve) in položaja obdelovanca. Pri MIG varjenju je izbira osebna želja. Pri TIG varilec potiska lužo vzdolž šiva. Pri tem pazi, da se premika naprej in nazaj, medtem ko z drugo roko potaplja konec palice v lužo in iz nje. Vendar pa obločno varjenje in varjenje s polnjenjem zahteva vlečno gibanje. Tako se izognemo varjenju preko staljene žlindre, ki ustvarja poroznost in “črvine” v končnem zvaru.

tehnika zlaganje kovancev
Prikaz varilne tehnike “zlaganje kovancev” (VIR 1)

Varjenje različnih materialov

Varjenje različnih vrst kovin se razlikuje glede na različne fizikalne lastnosti vsake. Na primer, nerjaveče jeklo ne prenaša toplote tako dobro kot druge kovine. Tako se hitro lahko nabere preveč toplote v območju zvara, kar povzroči zvijanje jekla in zmanjšanje njegove odpornosti proti koroziji. Za nadzor toplote zmanjšajte tok na varilnem stroju in pospešite gibanje gorilnika.

V primerjavi z vsemi vrstami jekla ima aluminij veliko višjo toplotno prevodnost, pa tudi nižje tališče. Prav tako je zelo reaktiven na zrak, kar ustvarja trdo oksidacijsko plast na površini. Ker se ta oksidacijska plast tali pri veliko višji temperaturi kot aluminij pod njo, jo je treba pred začetkom varjenja odstraniti z žično krtačo ali kemičnim topilom.

Aluminij je mogoče variti z uporabo obeh metod TIG in MIG. Vendar je žica za polnjenje aluminija precej mehka in se zlahka zaplete v podajalnik žice pištole MIG. Da bi to preprečili, uporabite teflonsko ali plastično oblogo v podajalniku žice in vodilnih ceveh za podporo žice od podajalnika do pištole.

Učinkovito varjenje aluminija zahteva varilni stroj z večjo amperažo in večjo hitrost varjenja kot jeklo S tem se izognete “prežganju” osnovne kovine in taljenju luknje s preveč toplote. Aluminijeve zvare je treba tudi dobro zaščititi pred oksidacijo z inertnim zaščitnim plinom, kot je argon.

VIR (1) Welding Tips and Tricks