Športna oblačila: Kako pravilno operemo športna oblačila?

Športna oblačila, kljub njihovi funkcionalnosti in dizajnu, lahko postanejo neprivlačna in neprijetno dišeča, če jih ne peremo pravilno. Pranje športnih oblačil zahteva posebno pozornost zaradi materialov iz katerih so narejena ter posebnih potreb te vrste oblačil. Še posebej pranje merino majice. Pa poglejmo, kako pravilno skrbimo za njih.

Iz katerih materialov so športna oblačila?

Veliko športnih oblačil je narejenih iz sintetičnih materialov, kot so poliester, najlon in spandex. Ti materiali so izbrani zaradi njihove zračnosti, elastičnosti in sposobnosti hitrega sušenja. Vse večje priljubljenosti pa pridobivajo tudi športna oblačila iz merino volne, ki so naravna, dihajo, imajo vse prednosti volne in odlične termoregulacijske lastnosti.

Nekateri najbolj pogosto uporabljeni materiali:

 1. Poliesterske tkanine: Poliester je izredno priljubljen material za športna oblačila, saj je lahek, trpežen in se hitro suši. Prav tako učinkovito odvaja vlago od kože, kar pomaga športnikom ostati suhim in udobnim.
 2. Najlon: Je močna in elastična sintetična tkanina, ki je odporna na obrabo in se hitro suši. Pogosto se uporablja za plavalne kopalke, športno opremo in druga športna oblačila.
 3. Spandex (ali Lycra): Je izjemno raztegljiv material, ki omogoča svobodo gibanja. Pogosto se uporablja v kombinaciji z drugimi materiali, da oblačilom doda elastičnost.
 4. Bombaž: Čeprav je bombaž naraven in udoben material, se pogosto ne priporoča za intenzivno vadbo, saj absorbira vlago in se lahko počuti mokro in težko. Vendar pa se lahko v nekaterih primerih (npr. za lahkotno vadbo ali za sloje) še vedno uporablja.
 5. Merino volna: To je naravni material, ki je znan po svoji sposobnosti uravnavanja telesne temperature, odvajanja vlage in preprečevanja nastajanja vonja. Je idealen za dejavnosti na prostem v hladnejšem vremenu, kot so pohodništvo ali tek v hladnih razmerah. Kaj je merino volna, si lahko prebereš tukaj.
 6. Tkanine na osnovi polipropilena: Polipropilen je sintetična tkanina, ki odvaja vlago od kože in jo prenaša na zunanjo površino oblačila, kjer se lahko hitro izhlapi. Je priljubljena izbira za podoblačila, ki se nosijo v hladnih razmerah.
 7. Mrežaste tkanine: Te tkanine so zračne in omogočajo odlično zračnost. Pogosto se uporabljajo na območjih oblačil, kjer je potrebna dodatna zračnost, kot so pazduhe ali hrbet.

Obstaja še veliko drugih tehničnih in inovativnih materialov, ki se uporabljajo v športnih oblačilih, da bi izpolnili specifične potrebe različnih športov in dejavnosti. Ko izbirate športna oblačila, je pomembno upoštevati vrsto dejavnosti, ki jo boste izvajali, in izbrati material, ki je najbolj primeren za te potrebe.

športna oblačila pranje
Športna oblačila pranje – košarka

Kako pravilno operemo športna oblačila?

Športna oblačila so pogosto izdelana iz posebnih materialov, ki so zasnovani tako, da vpijajo znoj in omogočajo koži dihanje med intenzivnimi aktivnostmi. Če jih ne operemo pravilno, lahko poškodujemo ta vlakna ali zmanjšamo učinkovitost teh materialov. Tukaj je nekaj nasvetov za pranje športnih oblačil:

 1. Preglejte oznake za nego. Preden oblačila vržete v pralni stroj, preberite oznake za nego, ki so pritrjene na oblačilih. Te oznake ponavadi vsebujejo specifična navodila glede temperature vode, vrste pralnega sredstva in načina sušenja.
 2. Uporabite hladno vodo. Za večino športnih oblačil je najbolje uporabljati hladno vodo, saj lahko vroča voda poškoduje elastična vlakna in zmanjša dihalnost materiala.
 3. Uporabite blago pralno sredstvo. Izogibajte se uporabi pralnih sredstev s čistilnimi dodatki ali belilom, saj lahko to poškoduje oblačila.
 4. Izogibajte se mehčalcu. Mehčalci lahko zamašijo vlakna, zaradi česar materiali izgubijo svojo zmožnost vpijanja znoja.
 5. Operite športna oblačila posebej. Če je le mogoče, operite športna oblačila ločeno od drugih oblačil, zlasti od tistih s trdimi dodatki, kot so zadrga ali gumbi, ki bi lahko povzročili obrabo.
 6. Ne pretiravajte s pralnim sredstvom. Uporaba preveč pralnega sredstva lahko pusti ostanke na oblačilih, kar lahko zmanjša njihovo učinkovitost pri odvajanju vlage.
 7. Sušenje na zraku. Če je to mogoče, posušite športna oblačila na zraku. Sušilni stroji lahko poškodujejo nekatere sintetične materiale. Če morate uporabiti sušilnik, ga nastavite na nizko temperaturo.
 8. Izogibajte se likanju. Večina športnih oblačil ne potrebuje likanja in visoka vročina likalnika lahko poškoduje material.

Upoštevanje teh nasvetov bo pomagalo ohraniti kakovost in funkcionalnost vaših športnih oblačil ter jim podaljšalo življenjsko dobo.

športna oblačila pranje
Športna oblačila pranje – skupinski tek

S katerimi sredstvi oprati športna oblačila?

Pri pranju športnih oblačil je priporočljivo uporabljati sredstva, ki so nežna do sintetičnih materialov in dihalnih vlaken. Nekatera pralna sredstva so posebej oblikovana za tehnična in športna oblačila. Tukaj je nekaj nasvetov, s katerimi sredstvi in metodami lahko operete športna oblačila:

 1. Nežna tekoča pralna sredstva: Tekoča sredstva so ponavadi nežnejša od praškastih in so manj verjetno, da bodo pustila ostanke na oblačilih.
 2. Sredstva za športna oblačila: Na trgu so na voljo posebna pralna sredstva za športna oblačila, ki so zasnovana tako, da odstranijo vonje in ostanke znoja, ne da bi pri tem poškodovala dihalna vlakna.
 3. Belo kis: Nekateri ljudje prisegajo na dodatek majhne količine belega kisa v pralno vodo, saj pomaga odstraniti vonje in ostanke pralnega sredstva. Vendar pa vedno uporabljajte v zmernih količinah in se prepričajte, da je kis popolnoma izplavljen iz oblačil.
 4. Pecilni prašek: Ta lahko pomaga pri odstranjevanju trdovratnih vonjev. Dodajte pol skodelice pecilnega praška skupaj s pralnim sredstvom v pralni stroj.
 5. Izogibajte se mehčalcem: Kot že omenjeno, mehčalci lahko zamašijo vlakna in zmanjšajo dihalne lastnosti oblačil. Poleg tega lahko pustijo oblog, ki privlači umazanijo.
 6. Uporaba manj pralnega sredstva: Preveč pralnega sredstva lahko pusti ostanke na oblačilih. Vedno sledite navodilom za doziranje in, če je potrebno, uporabite dodaten cikel izpiranja, da zagotovite popolno odstranitev pralnega sredstva.
 7. Nežna ciklična rotacija: Uporaba nežnejšega cikla pranja (npr. ročno pranje ali občutljiv cikel) je boljša za športna oblačila, saj zmanjšuje možnost poškodb vlaken.

Pri izbiri pralnega sredstva je vedno dobro prebrati oznake in se prepričati, da je izdelek primeren za vrsto oblačil, ki jih nameravate oprati. Če ste v dvomih ali se soočate s trdovratnimi vonji, je morda vredno preizkusiti specializirana sredstva za športna oblačila, ki so na voljo na trgu.

Športna oblačila pranje
Športna oblačila pranje – tek

Katera športna oblačila poznamo?

Športna oblačila so oblikovana tako, da ustrezajo specifičnim potrebam različnih športov in fizičnih aktivnosti. Spodaj je seznam različnih vrst športnih oblačil:

 1. Dresi: Posebej zasnovana oblačila za ekipne športe, kot so nogomet, košarka, hokej in odbojka.
 2. Tekaške majice in hlače: Lahka in zračna oblačila za tek.
 3. Kompresijska oblačila: Oblikovana tako, da izboljšajo krvni obtok in podpirajo mišice med aktivnostjo.
 4. Plavalne obleke: Vključujejo kopalke, plavalne kape in očala.
 5. Kolesarska oblačila: Vključujejo kolesarske dresi, hlače s podlogo in rokavice.
 6. Teniška oblačila: Teniške majice, kratke hlače, krila in obutev.
 7. Gimnastična oblačila: Vključujejo telovadne hlačke, majice in leotarde.
 8. Joga oblačila: Zračne majice in raztegljive hlače ali pajkice.
 9. Pohodniška oblačila: Vključujejo hlače, majice, jakne in druga oblačila za dejavnosti na prostem.
 10. Smučarska in bordarska oblačila: Topli in vodoodporni kombinezoni, jakne, hlače, podkape in termo oblačila.
 11. Golf oblačila: Polo majice, kratke hlače, krila in posebne golf čevlje.
 12. Borbena in borilna oblačila: Kimoni, rashguards, ščitniki in druge opreme, zasnovane za borilne veščine in borbe.
 13. Športni modrčki: Zagotavljajo podporo in udobje med fizičnimi aktivnostmi.
 14. Podkape in naglavni trakovi: Pomagajo pri toplotni izolaciji, zadrževanju znoja in zaščiti v hladnem vremenu.
 15. Rashguard majice: Zasnovane za zaščito pred soncem in drgnjenjem pri surfanju in drugih vodnih športih.
 16. Obutev: Posebni čevlji za različne športe, kot so tekaški copati, nogometni čevlji, kolesarski čevlji in še mnogo drugih.

Športne majice pa lahko upotrabite tudi za tisk. So primerne za tiskanje logotipov, imen, številk in drugih personaliziranih podrobnosti.

športna oblačila pranje
Športna oblačila pranje – športna oblačila

Praktični nasveti za pranje športnih oblačil:

 • Pranje športnih oblačil zahteva posebno pozornost, saj so ta oblačila običajno izpostavljena znoju, blatu in drugim vrstam umazanije. Pravilna nega bo pomagala ohraniti tehnične lastnosti oblačil in podaljšala njihovo življenjsko dobo. Tukaj je nekaj praktičnih nasvetov za pranje športnih oblačil:
  1. Predpranje: Če so vaša oblačila zelo umazana, jih najprej sperite pod tekočo vodo, da odstranite večje delce umazanije ali blata.
  2. Obrnite oblačila na napačno stran: To pomaga zmanjšati trenje med pranjem in ohranja barve ter potiske na oblačilih.
  3. Uporabite hladno vodo: Vroča voda lahko poškoduje elastična vlakna in zmanjša dihalnost materiala.
  4. Uporabite blago pralno sredstvo: Izogibajte se pralnim sredstvom s čistilnimi dodatki ali belilom, saj lahko poškodujejo oblačila.
  5. Ne uporabljajte mehčalca: Mehčalci lahko zmanjšajo dihalnost oblačil in zamašijo vlakna.
  6. Ne pretiravajte s pralnim sredstvom: Preveč pralnega sredstva lahko pusti ostanke, ki lahko zmanjšajo dihalne in vpijajoče lastnosti oblačil.
  7. Ločite oblačila: Športna oblačila operite ločeno od oblačil z ostrimi dodatki, kot so zadrga ali gumbi, ki bi lahko povzročili obrabo ali poškodovali vlakna.
  8. Uporabite nežni cikel pranja: To bo zmanjšalo trenje in obrabo oblačil med pranjem.
  9. Izogibajte se beljenju: Belila lahko poškodujejo oblačila, zato jih ne uporabljajte, razen če so oblačila posebej označena kot primerna za beljenje.
  10. Sušenje na zraku: Če je le mogoče, posušite športna oblačila na zraku. Če uporabljate sušilnik, ga nastavite na nizko temperaturo in izogibajte se uporabi mehčalnih lističev.
  11. Odstranite oblačila iz pralnega stroja takoj po pranju: To bo preprečilo nastanek neprijetnih vonjav.
  12. Če je potrebno, ponovno oblikujte oblačila: Nekatera oblačila, kot so športni modrčki ali kompresijska oblačila, je po pranju dobro ročno oblikovati, da ohranijo svojo obliko.
  Upoštevanje teh nasvetov vam bo pomagalo ohraniti kakovost in funkcionalnost vaših športnih oblačil ter jim podaljšati življenjsko dobo.
Športna oblačila pranje
Športna oblačila pranje – high five

Triki za čiščenje perila:

 • Čiščenje perila lahko predstavlja izziv, še posebej, če se srečujete s trdovratnimi madeži ali neprijetnimi vonjavami. Tukaj je nekaj trikov, ki vam lahko pomagajo pri čiščenju perila:
  1. Predobdelava madežev: Takoj ko opazite madež, ga obdelajte z raztopino za predpranje ali nežnim detergentom. Nanesite na madež, nežno vtrite in pustite delovati nekaj minut pred pranjem.
  2. Uporaba soli za sveže madeže od rdečega vina: Potresite sol na svež madež rdečega vina, da vpije tekočino, nato sperite s hladno vodo in perilo operite kot običajno.
  3. Hidrogenov peroksid za beljenje: Za oblačila, ki so odporna na beljenje, lahko uporabite 3% raztopino vodikovega peroksida namesto belila na klorovi osnovi. Vendar preverite na neopaznem delu tkanine, saj lahko peroksid nekatere tkanine obarva.
  4. Belo kis za odstranjevanje vonjav: Dodajte skodelico belega kisa v pralno vodo, da odstranite neprijetne vonjave, še posebej vonj po znoju ali dimu.
  5. Pecilni prašek za svežino: Dodajte pol skodelice pecilnega praška v pralno vodo, da osvežite oblačila in povečate učinkovitost detergenta.
  6. Uporaba šampona za odstranjevanje madežev od olja: Šamponi so zasnovani za odstranjevanje olja in sebuma s las, zato so lahko učinkoviti tudi pri odstranjevanju oljnih madežev iz oblačil.
  7. Zamrzovanje gumijastih oblačil: Če imate oblačilo z gumijasto nalepko ali žvečilnim gumijem, ga postavite v zamrzovalnik za nekaj ur. Ko se guma strdi, jo je lažje odstraniti.
  8. Pivo za odstranjevanje madežev od čokolade: Nalijte malo piva čez madež čokolade in pustite delovati nekaj minut, nato operite kot običajno.
  9. Aspirin za potne madeže: Raztopite 2-3 tablete aspirina v skodelici tople vode in to raztopino nanesite na potne madeže. Pustite delovati nekaj ur, nato operite kot običajno.
  10. Ustna vodica za odstranjevanje madežev od rdečega vina: Na svež madež nanesite malo ustne vodice in pustite delovati nekaj minut, nato operite.
  11. Redno čiščenje pralnega stroja: Če želite zagotoviti najboljše rezultate pranja, redno očistite pralni stroj. Za čiščenje lahko uporabite kombinacijo belega kisa in pecilnega praška ali posebne čistilne tablete za pralne stroje.
  Z uporabo teh trikov in nekaj kreativnosti lahko uspešno odstranite številne trdovratne madeže in vonjave iz perila. Vedno pa preberite navodila za nego oblačil in upoštevajte priporočila proizvajalca.

Pravilno pranje športnih oblačil ne le podaljša njihove življenjske dobe, ampak tudi zagotavlja, da oblačila ohranijo svojo funkcionalnost. Tako lahko zagotovimo, da bodo naša oblačila vedno sveža, udobna in pripravljena za naslednjo športno avanturo. Investirajte čas v skrb za vaša športna oblačila, da bodo služila svojemu namenu še dolgo časa.

V videu si poglej še druge tehnične materiale.