Naravna otroška oblačila za dojenčke in nosečnice

Ali vaši otroci nosijo bombažna oblačila? Ste vedeli, da je bombaž kot rastlina ena izmed najbolj toksičnih rastlin na svetu? Če si tega ne morete predstavljati, vam povem v številkah: za proizvodnjo enega para kavbojk se pri proizvodnji bombaža uporabi skoraj pol kilograma pesticidov in kemičnih gnojil. To se pa sliši kar precej, kaj ne? Zato nas morajo kemikalije v otroških oblačilih prav zares skrbeti, saj je otroška koža tanjša in bolj porozna kot koža odraslih.

kemikalije v otroških oblačilih

Zastrupljanje oblačil se začne že pri pridelavi bombaža

Pri pridelavi bombaža se uporablja mnogo pesticidov, kar 10 % pesticidov uporabljenih v kmetijstvu se uporabi pri izdelavi bombaža. Pesticidi se uporabljajo za zatiranje rastlinskih in živalskih škodljivcev in teh je kar mnogo: herbicidi, fungicide, insekticidi, akericidi, limacidi…

Masovna proizvodnja in hitra moda sta skupaj z nizko ceno oblačil prinesli tudi kemikalije v otroških oblačilih, ki so zdravju škodljive. Se sprašujete zakaj proizvajalci uporabljajo velike količin najrazličnejših kemikalij?

Razlogov je najbrž več, za večino od njih najbrž ne bomo nikoli izvedeli.

Največ kemikalij se uporabi pri obdelavi oblačil, saj se oblačila ne smejo mečkati, barve morajo biti zelo obstojne in se ne smejo sprati.

So te kemikalije v otroških oblačilih res škodljive za vašega otroka?

Odgovor je da!

Največji problem predstavljajo kemikalije v otroških oblačilih, ki sodijo med hormonske motilce. To so naprimer:

  • Težke kovine, kot so kadmij, svinec, ki se dodajajo tkaninam, da so barve bolj žive.
  • Ftalati, ki jih uporabljajo pri obdelavi oblačil, naprimer za lažje likanje in vzdrževanje, tudi pri tiskanju na tkanine, da je tisk bolj obstojen.
  • Formaldehidi, ki jih uporabljajo, da se tkanine ne gubajo in mečkajo.

Zelo veliko kemikalij se uporabi tudi pri barvanju oblačil, pri katerih se uporabljajo predvsem umetna barvila, ki so močno toksična. Njihov seznam je neskonček. Med njimi so naprimer azo barvila, ki sicer niso toksična, so pa kancerogena. Razne umetne barve povzročajo mnogo alergij, lahko tudi izpuščaje na koži, povzročajo težko dihanje, tudi vplivajo na delovanje ščitnice ali na razvoj kakšne hujše bolezni.

kemikalije v otroških oblačilih

Kaj je rešitev?

Nakupujte premišljeno in nakupujte le oblačila, ki ne vsebujejo kemikalije v otroških oblačilih. To so ekološka oblačila, ki imajo certifikat in so varna za vašega otroka, do ljudi, ki so ga izdelali in do okolja.

Katera naravna in ekološka otroška oblačila so najbolj primerna za otroško igro na igralih in na prostem?

Otroška igra na prostem, v naravi ali v mestnem parku, na zunanjih igralih, je eno izmed najbolj priljubljenih otroških aktivnosti, zaradi športnega in telovadnega udejstvovanja otrok na igralih, pa tudi starši zelo radi svoje otroke peljejo na otroške poligone in igrala. Zunanja otroška igrala namreč nudijo tako igro, zabavo kot druženje z vrstniki.

A niso vsa oblačila primerna za otroško zunanjo igro, še posebej ne, ker posamezna ne stanejo ravno malo denarja, obenem pa nekatera ne prepuščajo dovolj zraka. Naravna oblačila so zato najbolj primerna tista, ki so dovolj ohlapna, v poletnih mesecih pa tudi kratka, da otrokom med igro ni prevroče.

Ekološka oblačila za otroke in nosečnice

Med ponudbo t.i. ekoloških, bio in naravnih otroških oblačil, je danes staršem, razmeroma težko najti ustrezna oblačila, še posebej, ker ni lahko najti povsem pristna otroška oblačila iz naravnih materialov, hkrati pa tovrstna garderoba ni nujno vedno tudi moderna.

Ne gre pa spregledati pri nakupu najrazličnejših otroških oblačil, ko je v ospredju vzgib za nakup naravnih oblačil, tudi ustreznih, naravnih oblačil za mamice in nosečnice, ki so s svojimi otroci, tudi najbolj v stiku. Nosečniška oblačila, ki zadostujejo ekološkim, certificiranim standardom, bi morala biti ne samo iz naravnih materialov, temveč tudi moderna, urbana, stilska, trendovska in zasnovana tako, da zadovoljujejo čim več nosečniških potreb.