Vrste varilnih aparatov in kaj upoštevati pri izbiri

Varilni aparati, varilne pištole ali gorilniki za varjenje so vsekakor najpomembnejša in nepogrešljiva orodja za varjenje. Varilni aparati ustvarjajo toploto, ki topi kovinske dele, tako da se ti deli lahko združijo. Obstajajo sicer varilni aparati, s katerimi imate možnost variti z različnimi varilnimi postopki, vendar pa ne obstaja varilni aparat, ki je primeren prav za vse varilne postopke. Varilni aparati mig mag npr. ne bodo primerni za ročno obločno varjenje. V prispevku si bomo najprej ogledali najpogostejše varilne postopke in njihove lastnosti. V nadaljevanju pa preverimo, kakšne vrste varilnih aparatov obstajajo in kaj morate upoštevati pri izbiri ustreznega varilnega aparata.

Vrste tehnik varjenja

Preden se lotite izbire varilnega stroja, morate torej vedeti, katero vrsto varilne tehnike boste uporabili. Vsaka tehnika varjenja zahteva posebno vrsto varilnega aparata. Izberite ustezni inverterski varilni aparat!

varilec

Ročno obločno varjenje z oplaščeno elektrodo

Pri tem postopku se vari s topljenjem osnovnega in dodanega materiala in tako se z izhajanjem elektronov z negativnega na pozitiven pol tvori pretok od katode na anodo oziroma oblok.

Lastnosti postopka:

 • Deluje pri večini zlitin in zvarov
 • Lahko se uporablja v zaprtih prostorih in na prostem, tudi na področjih s prepihom
 • Uporaben tudi za delo z zarjavelo in umazanimo kovino
 • Primeren za debelejše kovine
 • Ekonomičen

MIG MAG varjenje

Postopek MIG MAG ali CO2 varjenje je elektroobločni postopek varjenja v zaščiti plinov s taljivo elektrodo žico, ki služi kot dodajni material.

Lastnosti postopka:

 • Najlažje se ga naučiti
 • Visoka varilna hitrost
 • Primeren tako za delo s tanko kot debelo kovino
 • Čisti zvari brez žlindre
 • Ista oprema se lahko uporablja tudi za varjenje s polnjeno žico

lincoln-electric-varilni-aparat

Varjenje s polnjeno žico

Tudi ta postopek uporablja tudi elektrodo žico, čeprav ne potrebuje zaščitnega plina.

Lastnosti postopka:

 • Dobra izbira za delo na prostem in v vetrovnih razmerah
 • Uporaben tudi za delo z zarjavelo in umazanimo kovino
 • Ustrezen za varjenje izven standardnih položajev
 • Globoka penetracija za varjenje debelih območij

TIG varjenje

Ta postopek varjenja uporablja neoplaščeno volframovo elektrodo. Konstantni tok viri energije prečkajo lok. Zaščitni plin ščiti območje zvara.

Lastnosti postopka:

 • Dobro deluje s tankimi deli zlitin, nerjavečega jekla in neželeznih kovin, kot so aluminij, magnezij, in bakrene zlitine
 • Visokokakovostni, natančni zvari
 • Zvarjene kroglice, ki izgledajo dobro
 • Med varjenjem omogoča prilagajanje vhodne toplote

Izbira pravega varilnega aparata

Ko veste, katerega izmed varilnih postopkov boste izbrali, je potrebno razmisliti še o kar nekaj dejavnikih. Preberite, na kaj še morate biti pozorni, ko izbirate vrste varilnih aparatov.

Kakovost zvara

Če potrebujete visoko kakovosten zvar, ki izgleda dobro, boste najverjetneje izbrali TIG varilni aparat. Če želite ustvariti močan zvar pri zarjavelih ali umazanih kovinah pa boste morda razmislili o varilnem aparatu za ročno obločno varjenje ali varilcu za varjenje s polnjeno žico.

Pogoji varjenja

Težji zunanji pogoji, kot je veter, zahtevajo ročno obločno varjenje (RO varilne aparate) ali polnjeno žico. Taki pogoji so ponavadi na gradbiščih ali ladjedelnicah.

Debelina kovin

Medtem ko so za debele materiale oz. kovine primerni RO varilni aparati, bodo za tanke boljša izbira MIG ali TIG varilni aparati. Avtomobilska industrija npr. vključuje veliko varjenja tankih kovin.

izbira-varilnega-aparata
Prikaz izbire varilca glede na kovino (VIR 1)

Vrste kovin

TIG varini aparati dobro delujejo z vsemi kovinami ali zlitinimi, razen litega železa. MIG varilni aparat je idealen za jeklo, nerjaveče jeklo in aluminijeve zlitine. Varilci za ročno obločno varjenje najbolje delujejo na jeklu, nerjavečemu jeklu in litemu železu.

Osnovna ali napredna naprava

Če ste pravkar pričeli z učenjem varjenja, bi zadostoval osnovni aparat, kot je majhen varilec MIG. Če ste že profesionalec in pri varjenju zahtevate več moči, boste morda želeli izbrati visokotehnološki TIG varilni aparat.

Vir napajanja AC / DC

Jeklo in nerjaveče jeklo je običajno varjeno z izhodom DC. Aluminij in magnezij sta najbolje varjena z izhodom iz AC. Če boste varili različne materiale, izberite kombinacijo AC / DC varilni stroj.

Prenosno varjenje

Če bo vir napajanja premaknjen, potrebujete prenosni varilec, ki deluje s pretvornikom ali je usmerjen na motor.

Intermitenca

Intermitenca pomeni čas, ko lahko varimo, ne da bi morali skrbeti za pregrevanje vira napajanja. Medtem ko lahko hobi varilec potrebuje le 20% intemritence, lahko strokovnjak uporabi kompleksen TIG varilni stroj, ki ima 100-odstotni cikel. V večini nastavitev zadostuje intermitenca 40% – 60%.

Izbira pravega varilnega stroja je torej odvisna od vrste dela, ki ga želite storiti. Ob upoštevanju zgornjih nasvetov bo tako varjenje precej olajšano.

VIR (1) Babcock