Hrupnost ventilatorja

Hrupnost ventilatorja ima lahko različne učinke na posameznika in okolico ter je lahko pomemben iz več razlogov. Dolgotrajna izpostavljenost hrupu ventilatorja lahko povzroči težave z zdravjem, kot so glavoboli, izguba sluha, motnje spanja in druge težave. Hrup ventilatorja lahko moti koncentracijo in osredotočenost, kar lahko negativno vpliva na delovno uspešnost ali študij. Hrup ventilatorja lahko moti spanec in povzroči nespečnost, kar lahko vodi do utrujenosti in zmanjšane zbranosti.

Zaradi teh razlogov je pomembno, da je hrup ventilatorja čim bolj nizek, še posebej v okoljih, kjer je pomembna tišina, kot so bolnišnice, šole in pisarne.

Hrupnost kopalniških ventilatorjev?

Hrupnost kopalniških ventilatorjev je odvisna od več dejavnikov, vključno z modelom ventilatorja, premerom, materiala, njegovo hitrostjo delovanja in kakovostjo izvedbe.

V splošnem lahko pričakujemo, da bo kopalniški ventilator oddajal hrup v območju od približno 20 do 60 decibelov (dB). Podnevi naj bo hrup ventilatorja med 23 – 58 dB, ponoči med 13 – 30 dB. Za primerjavo; šepetanje je običajno okoli 30 dB, normalni pogovor okoli 60 dB, policijska sirena pa 120dB.

Največja hrupnost kopalniškega ventilatorja bo verjetno dosežena pri najvišji hitrosti delovanja, medtem, ko bo hrupnost pri nižjih hitrostih manjša. Vendar pa je pri nakupu kopalniškega ventilatorja vedno priporočljivo preveriti specifikacije proizvajalca za natančne informacije o hrupnosti izdelka.

Kako izmerimo hrupnost ventilatorja?

Hrup merimo v decibelih. Izmerimo ga z pomočjo zvočnega merilnika, ki meri zvočni tlak v določeni okolici. Zvočni tlak se meri v enotah, imenovanih pascalih (Pa). Ker so pascalove enote običajno prevelike za merjenje hrupa, se uporablja logaritemska lestvica, ki se imenuje decibel (dB), ki poveča občutljivost merjenja hrupa.

Za natančno merjenje hrupa ventilatorja je potrebno upoštevati nekaj pomembnih dejavnikov:

Razdaljo – Merjenje hrupa se mora opraviti na razdalji med merilnikom, ki mora biti najmanj 1 meter od ventilatorja, zato da se izključijo učinki odboja zvoka.

Okoljski dejavniki: Med merjenjem hrupa je pomembno, da se v okolici ventilatorja ne pojavljajo drugi hrupni viri, kot so promet, glasna glasba ali drugi zvočni viri.

Hitrost ventilatorja: Hrup ventilatorja se lahko razlikuje glede na hitrost ventilatorja, dovoda zraka in velikosti. Pri merjenju hrupa je zato pomembno, da se ventilator poganja pri enaki hitrosti in enakem dovodu zraka.

Trajanje merjenja: Merjenje hrupa ventilatorja je potrebno opraviti večkrat in nato izračunati povprečno vrednost hrupa.

Ko so vsi ti dejavniki upoštevani, se lahko izmeri hrupnost ventilatorja.

Priporočamo vam kopalniški ventilator s senzorjem vlage ali ventilator s časovnikom. Ali ventiator, ki je malo malenkost glasnejši hkrati pa preprečuje udor zunanjega zraka brez dodatne uporabe energije ima vgrajeno protipovratno loputo. Vsi ventilatorji imajo hrupnost pri enem metru od 28dB do 46Db odvisno od velikosti – premera.

Pred nakupom se lahko posvetujete z prodajalcem ali proizvajalcem, ki vam bodo zagotovo znali svetovati.

Ali dovod zraka vpliva na hrupnost ventilatorja?

Seveda, dovod zraka vpliva na hrupnost ventilatorja. Če ima ventilator omejen ali neustrezen dovod zraka, se lahko zračni tok skozi ventilator poveča, kar lahko povzroči hrupnejše delovanje ventilatorja. Poleg tega lahko oviranje dovoda zraka vodi v prekomerno obrabo ventilatorja in posledično do nepravilnega delovanja.

Zato je zelo pomembno zagotoviti zadostni dovod zraka za učinkovito delovanje ventilatorja in hkrati zmanjšanje hrupa. To se lahko dosežemo z zagotavljanjem dovoda zraka skozi okno, vratno ali zidno rešetko, ali tako rekoč odprtino v zidu skozi katero prehaja zrak. Na kašen način uporabimo rešetko in kam jo je potrebno namestiti pa več informacji tukaj.

Ali velikost-premer ventilatorja vpliva na hrupnost?

Tudi premer ventilatorja lahko vpliva na hrupnost. Večji premer ventilatorja običajno omogoča večji pretok zraka pri enaki hitrosti vrtenja ventilatorja. To lahko vodi do povečanja hrupa, saj večji pretok zraka običajno povzroča večje turbulencije in šum.

Pri izbiri kopalniškega ventilatorja je priporočljivo preveriti specifikacije proizvajalca, ki bodo navajale tudi ravni hrupa ventilatorja v decibelih (dB). Na ta način se lahko odločite za najbolj primerno velikost in zmogljivost ventilatorja, ki bo zadovoljila vaše potrebe po odvajanju zraka in hkrati ne bo preglasna.

Slide 1 (amca.org)