Lego kocke za staro in mlado

Lego kocke so ene izmed tistih igrač s katerimi se lahko zamotijo otroci in tudi tisti malce starejši otroci. Saj veste kaj mislim. Ko na starši otroku kupimo lego kocke za njegov razvoj, na koncu pa končajo na mizi od očeta. Tako pač je in nič ni narobe s tem.

Kaj pa sploh so lego kocke?

Lego Technic
Lego Technic 42115

Lego kocke so priljubljene plastične gradbene igrače, ki jih proizvaja dansko podjetje LEGO Group. Ime “Lego” izvira iz danske besedne zveze “leg godt”, kar v prevodu pomeni “igraj se dobro”. Lego kocke so bile prvič predstavljene leta 1949 in od takrat so se razvile v globalni fenomen. Za staro in mlado.

Lego kocke so med seboj popolnoma združljive (razen Duplo) kar omogoča neskončne možnosti za ustvarjanje in gradnjo različnih struktur. Kocke so na voljo v številnih barvah, oblikah in velikostih, kar pripomore k široki paleti možnosti pri izgradnji modelov.

V kockah so tudi tehnični elementi kot npr. okna, vrata, kolesa… kar gradnjo kompleksnih struktur dvigne še ne višjo raven. Poleg tega obstajajo številne serije Lego kock, ki so namenjene različnim starostnim skupinam in interesom. Izdelki iz najbolj kompleksnih lego serij so na koncu popolnoma delujoči modeli robotov, avtov in podobno. Celo z daljinskim vodenjem.

Kakšen velik »posel« so Lego kocke

Natančno število Lego kock, ki se izdela na letnem nivoju se spreminja glede na povpraševanje in proizvodne zmogljivosti. Vendar pa je LEGO Group v preteklosti izdelal že več kot 60 milijard Lego delov na leto. To število vključuje ne le osnovne Lego kocke, temveč tudi različne oblike, figurice in dodatne elemente, ki jih najdemo v Lego setih.

Če bi rekli, da je od teh 50 milijard kock in bi te naložili eno na drugo bi dobili stolp v višini 480.000 km. To pa je več kot je razdalje med zemljo in luno. Ta je v povprečju 384.000 km. Da primerjamo še bolj otipljiv podatek. Če bi na površino ki jo zaseda Eifflov stolp 15.625 m² (125×125 m) naložili vse te kocke v poln lik bi bila višina stolpa iz Lego kock 292 km. Ali pa če bi jih zložili eno ob drugo bi pokrile površino 25,6 kvadratnih kilometrov. Samo v primerjavo kako velik posel so Lego kocke.
Pa še zanimivost. Ne boste verjeli ampak tudi po številu proizvedenih gum (za svoje sete) je Lego največji na svetu.

Lego Friends
Lego Friends 41755

Ker pa so z leti Lego kocke enostavno bile le igrače za dečke je Lego leta 2012 pripravil posebno izdajo samo za deklice – Lego Friends.

Najvišje zgradbe iz lego kock

Najvišja zgradba iz Lego kock, ki je bila predhodno zabeležena je bila zgrajena v Milanu, Italija, v letu 2015. Ta stolp je bil zgrajen v okviru dogodka “Expo 2015” in je bil visok 35,05. Stolp je bil sestavljen iz več kot 550.000 Lego kock in je bil zabeležen v Guinnessovi knjigi rekordov kot najvišji stolp iz Lego kock do takrat.

Ta rekord je bil večkrat presežen, a trenutno je kot najvišji stolp iz Lego kock zabeležen stolp zgrajen v Tel Avivu, Izrael, leta 2017. Ta stolp je bil visok 36 metrov (118 čevljev) in je bil zgrajen kot poklon mlademu fantu, ki je umrl za rakom. Stolp je bil sestavljen iz več kot 500.000 Lego kock.

Pomembno pa je omeniti, da se ti podatki zaradi same popularnosti sčasoma spreminjajo, saj se ljudje po vsem svetu še naprej trudijo, da bi zrušili obstoječe rekorde z gradnjo še višjih stolpov iz Lego kock.

Fenomen Lego kock

Zanimiv fenomen povezan z Lego kockami je koncept “Lego Sistine Chapel” (Lego Sikstinske kapele). Gre za teoretičen pojem, ki prikazuje, kako bi lahko vsak objekt, ne glede na to, kako zapleten ali velik je v teoriji zgradili z Lego kockami.

Čeprav so Lego kocke preproste in majhne se lahko združijo v številne kombinacije, da ustvarijo kompleksne strukture. Ideja Lego Sistine Chapel izhaja iz sposobnosti Lego kock, da z natančnim načrtovanjem in sestavljanjem zgradimo skoraj vse. V resnici so se mnogi umetniki in graditelji lotili ustvarjanja kompleksnih struktur, celo zgradb in umetniških del, kot so dela Leonarda da Vincija s pomočjo podobnih tehnik.

Morda pa bomo nekoč zgradili neverjetne zgradb in kock iz ogljika oziroma ogljikovih cevk, ki imajo to zmožnost, da se povezujejo med sabo. Možnosti bi bile neomejene.

Lego kocke kot darilo

Lego kocke so odlično darilo za otroke in odrasle, saj spodbujajo kreativnost, domišljijo, inženiring, ročne spretnosti in reševanje problemov. Lego seti so na voljo v številnih temah in z različno stopnjo zahtevnosti, kar omogoča, da izberete darilo, ki ustreza interesom in sposobnostim prejemnika.

Lego kocke za zbiratelje

Nekateri seti Lego kock so izdani kot posebna serija za zbiratelje. V določenih primerih cene le teh po nekaj letih dosežejo večkratnik originalne cene pa vse tja do norih številk.

Lego creator
Lego creator 10270

Nekaj kategorij Lego setov za zbiratelje:

  • Lego Creator Expert: Ta serija vključuje zapletene sete z natančnimi detajli, kot so zgradbe, avtomobili in vlaki.
  • Lego Architecture: Ta serija ponuja realistične modele znanih zgradb in spomenikov iz celega sveta.
  • Lego Tecnic: Serija kompleksnih elementov z dodatnimi elementi, ki omogočajo medsebojno povezovanje različnih plastičnih delov v zapletene modele.
  • Lego Ideas: V tej seriji so seti, ki so jih predlagali in zasnovali oboževalci Lego kock.
  • Lego Ultimate Collector Series (UCS): Ta serija je namenjena predvsem zbirateljem in vključuje zelo zapletene in podrobne modele iz serije Star Wars.

Nekateri seti so na voljo samo v omejenih količinah ali kot ekskluzivne izdaje za posebne dogodke, kot so sejmi, konference in obletnice. Ti seti so lahko zelo iskani in imajo visoko zbirateljsko vrednost.

Če želite začeti zbirati Lego kocke, razmislite o nakupu setov iz teh serij ali iskanju redkih in omejenih izdaj, ki vam bodo prinesle veselje in zadovoljstvo.