Novorojenčki v avtomobilu, naj kaj morate biti pozorni

Ste pravkar se postali starš vašemu sončku. Čestitamo! Čustva, ki so takrat prisotna so in ostanejo eden najbolj intenzivnih in nepozabnih spominov vsakega novopečenega starša. Ko pride trenutek ko otroka lahko odpeljete iz porodnišnice morate biti na to pripravljeni. Najbolje s pravim avtosedežem.

Prvi avtosedeži namenjeni novorojenčkom in nedonošenčkom imenovani tudi jajček ali lupinica so zasnovani kot zaščitna lupinica med prvimi potovanji in za prve mesece življenja. V Zakonu je opredeljena obvezna uporaba avtosedeža za vašega otroka. Izberete pa lahko med avtosedež skupine 0+, ki je skladen z EU normativi ECE R44/04 ali med avtosedežem ki je skladen z EU normativi R129 -iSize.

Avtosedež je lahko tudi sestavni del potovalnega kompleta

Številni starši se odločijo za nakup modularnega sistema otroškega vozička, ki poleg vozička in košare vključuje tudi otroški avtosedež in včasih tudi podstavek za avtosedež. V primeru nakupa modularnega sistema je potrebno preveriti vse komponente seta. Starši ponavadi namenijo največjo pozornost izbiri vozička. A pomembno je preveriti tudi karakteristike lupinice-jajčka, ker je uporaba tega povezana z večjim tveganjem za zdravje otroka.

Avtosedež za novorojenčke

Avtosedeži za novorojenčke

Avtosedež skupine 0+, kot ponavadi rečemo jajčku, je varen tudi zahvaljujoč notranjemu vložku ali reduktorju, ki je zasnovan tako, da zagotavlja najboljšo držo za novorojenčka. Reduktor skupaj z avtosedežem zagotavlja stabilnost glave in pravilen naklon telesa. Skupaj to olajša dihanje nedonošenčku ali novorojenčku. Notranji vložek je še posebej pomemben, če je otrok majhen saj ga dodatno zaščiti pred udarci in tresljaji, ki so značilni za prevoz v avtomobilu.

A ste mogoče med tistimi starši, ki imate nedonošenčka? Kdo so nedonošenčki? Nedonošenčki so tisti dojenčki, ki so rojeni prezgodaj, nekje med 34-37 tednov nosečnosti. V takih primerih so nedonošenčki dlje časa v porodnišnici kajti lahko se zgodi, da določeni organi še niso v celoti razviti. Ko pa pride čas odhoda domov je potrebno upoštevati še nekaj varnostnih ukrepov, ki so aktualni vsaj do 3-4 meseca starosti. Vsekakor se o tem posvetujte tudi s zdravnikom v porodnišnici.

Za nedonošenčke je avtosedež še bolj pomemben

V primeru nedonošenčka je še toliko bolj pomembna izbira pravilne lupinice, ki mora zagotavljati pravilen položaj otroka, pravo toploto in najboljšo zaščito. Nekateri nedonošenčki bi lahko imeli tudi kakšne težave z dihanjem zlasti, če bi glavica visela naprej.

V zadnjem obdobju prihajajo na trg avtosedeži skupine 0+ z nagibnim naslonom, ki zagotavljajo maksimalno zaščito in iskanje najboljšega položaja s skoraj vodoravno poravnavo hrbta in nog za varna potovanja.

Alternativa prevozu majhnih otrok je trda košara homologirana za prevoz otroka v avtu, ki se namesti v avtomobile s podstavki z odobritvijo i-size, najnovejšo EU zakonodajo, ki nalaga stroga pravila in predpise za zagotavljanje največje varnosti v primeru bočnih trkov.

Vsak starš lahko izbira med široko paleto rešitev, ki so odvisne tudi od družinskih potreb, proračuna in seveda tudi življenjskih navad ter tudi potreb novorojenčka.

Če pa iščete kako pravilno uporabljati avtosedež si preberite ta članek “Uporaba otroškega avtosedeža” na limb.si