Ali je sprejemanje odločitev za vas težko?

Spadate v skupino ljudi, katerim sprejemanje odločitev predstavlja izziv? ko sprejemate odločitve? Ste morda eden tistih, ki kar naprej premleva in se težko odloči?

Ali pa svojo odločitev prinesete hitro in spontano? Vam primanjkuje motivacije? Veste, kaj je vaš zakaj?

Ste vedeli:

? da vsaka oseba v povprečju sprejme do 35.000 odločitev na dan? Precej neverjetno, kajne?

? da vsaka povprečna oseba, sprejme v življenju do 10 odločilnih odločitev v življenju?

? da ljudje radi poslušajo podatkom, ki potrjuje že njihovo odločitev?

? da ljudje sprejmejo slabe odločitve zaradi (duševne) utrujenosti?

? da je včasih bolje sprejeti eno odločitev, kot nobene?

 

Tudi, če se nisi odločil, si se odločil.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V prispevku vam pokažem, kaj vas lahko preprečuje pri sprejemanju odločitev, kaj pomeni sprejemanje odločitev in 3 efektivne tehnike za lažje sprejemanje odločitev.

Vse to vam bo pomagalo, da dobite motivacijo za odločanje.

Kaj pomeni sprejemanje odločitev?

Sprejemanje odločitev je proces zbiranja informacij in ocenjevanja alternativnih rešitev. Uporaba postopka o sprejemanju odločitev (po korakih) vam lahko pomaga, da so vaše odločitve bolj premišljene.

V najpreprostejšem smislu je sprejemanje odločitev dejanje izbire med dvema ali več načini delovanja.

V širšem procesu reševanja problemov odločanje vključuje izbiro med možnimi rešitvami problema. Odločitve se lahko sprejemajo z intuitivnim oz. notranjim ali z utemeljenim postopkom. Možna je kombinacija obojega.

sprejemanje odločitev sladoled

 

 

Čokoladni ali okus vanilije ? Življenje ali smrt? Nekatere odločitve sprejemamo hitro in brez težav,                                                                                                pri čemer se zanašamo na miselne bližnjice, ki so jih naši možgani razvili v preteklih letih in nas vodijo v najboljši način delovanja.                      Nekatere sprejemamo težje.                                                                                                                                                                                                                            Če poznate strategije, kot so hitro in počasno razmišljanje o dejavnikih, toleranca tveganja in preobremenitev izbire (vaša ocena)                                      ter osredotočenost na maksimalno pridobitev za vas namesto na zadovoljstvu, potem to lahko vodi do boljših rezultatov.

Vsakič, ko boste sprejeli novo odločitev, boste bolj samozavestni.

 

 

 

 

Kaj lahko prepreči, da sprejmete odločitev?

Obstajajo številne težave, ki lahko preprečijo sprejemanje odločitev. Naj vam predstavim nekatere med njimi:

1. Nimate dovolj informacij
Če nimate dovolj informacij se lahko zdi, da sprejemate odločitev brez kakršne koli osnove.

Vzemite si nekaj časa, da zberete potrebne podatke, da se odločite, tudi če je časovni okvir zelo majhen. Če je potrebno, dajte prednost zbiranju informacij tako, da določite, katere informacije bodo za vas najpomembnejše.

Že zbiranje informacij, je vaša prva odločitev! Bodite pogumni, naj vas strah ne premaga.

 

2. Imate preveč informacij

sprejemanje odločitev preveč informacij
Nikoli ne bi rekli, da je preveč informacij lahko težava, vendar je. Nasproten problem, ki pa je presenetljivo pogosto viden: imeti toliko nasprotujočih si informacij, da je nemogoče videti ”drevo v gozdu”.

Pogosto se zgodi, da v organizacijah želijo vedno več informacij, preden se lahko odločijo. Temu včasih rečemo paraliza analize in se uporablja tudi kot taktika za zamudo

To težavo je pogosto mogoče rešiti tako, da se vsi skupaj odločijo, katere informacije so res pomembne in zakaj. Jasno je potrebno določiti tudi časovni okvir za sprejemanje odločitev, vključno s fazo zbiranja informacij.

Se je vam že kdaj zgodilo, da ste imeli enostavno preveč na razpolago in se enostavno niste mogli odločiti? To je to.

Zato si tudi vi določite prioritete in pomembnost informacij ter na teh temeljih sprejmite odločitev.

 

3. Preveč ljudi, ki sprejemajo odločitve
Težko je sprejemati odločitve v odborih, v društvih ali drugih organizacijah, kjer imajo vsi pravico odločanja. Vsak ima svoje poglede in svoje vrednote. In čeprav je pomembno vedeti, kaj so ti pogledi ter zakaj in kako so pomembni, je morda bistveno, da ena oseba prevzame odgovornost za sprejemanje odločitve. Včasih je vsaka odločitev boljša kot nobena.

Pomislite samo na sprejemanje odločitev v družini, glede počitnic na primer.  Vsak član družine ima enake pravice, pa vendar je potrebno sprejeti odločitev, ki bo ustrezala vsem, če ne pa vsaj večini.

Se spomnite zadnjega dopusta ali izleta, ko niste šli nikamor ravno zaradi različnih želja?

 

4. Lastni interesi

sprejemanje odločitev lastni interesi

 

 

Procesi odločanja se pogosto ustavijo pod težo lastnih interesov. Kaj imam jaz od tega? Kako bo meni koristilo?                                                                        Ti lastni interesi pogosto niso odkrito izraženi, vendar so lahko ključna stvar, ki blokira odločanje. Ker niso odkrito izraženi, jih je težko jasno identificirati in jih zato obravnavati. Včasih pa je to mogoče storiti tako, da jih raziščemo z nekom zunaj procesa, vendar v podobnem položaju.

Ko jaz opazim, da so v igri lastni interesi, vprašam direktno, kaj oseba želi doseči in tako umaknem ‘‘slona iz sobe”.

 

 

 

 

5. Čustvene navezanosti
Ljudje so pogosto zelo navezani na status quo. Odločitve običajno vključujejo možnost sprememb, kar je mnogim težko. Mnogo ljudi ne mara sprememb. Radi se nahajajo v svoji coni udobja.

Vsaka sprememba za njih pomeni dodaten stres in zato rajše ne sprejmejo odločitve.

Vendar ne pozabite tudi, da je odločitev, da se ne odločite, tudi odločitev.

 

6. Brez čustvene navezanosti

V prejšnji točki sem opisala, da vas lahko pri sprejemanju odločitev ovira čustvena navezanost. V tej točki pa vam posredujem, kako tudi čustvena nenavezanost  lahko vpliva na sprejemanje odločitev.
Včasih se je težko odločiti, ker ti je tako ali tako vseeno. V tem primeru odločanja si lahko pogosto pomagate tako, da ugotovite nekaj prednosti in slabosti določenih dejanj, o katerih morda prej niste razmišljali.

 

Kateri koraki pomagajo, da lažje sprejmete odločitve

Veliko zgoraj omenjenih težav, je mogoče premagati z uporabo strukturiranega postopka odločanja. To bo pomagalo:

? Bolj zapletene odločitve, zmanjšajte na bolj enostavnejše korake
? Oglejte si, kako so bile sprejete odločitve v preteklosti ( bodite pozorni na rast in vso pot tudi, če na določeno odločitev niste najbolj ponosni)
? Načrtujte sprejemanje odločitev tako, da izpolnite roke.
? Začnite vsaj s pridobivanjem informacij. Tako ste še vedno v varni coni, a s pomembnimi podatki, ki vam bodo lajšali sprejemanje odločitev.                                                  ? Bodite odprti za nove stvari, drugačna mišljenja, ideje in misli   

Razvitih je bilo veliko različnih tehnik odločanja, od preprostih pravil do izjemno zapletenih postopkov. Uporabljena metoda je odvisna od narave odločitve, ki jo je treba sprejeti, in od tega, kako zapletena je.

Poleg tega ste pomemben faktor  pri sprejemanju odločitev VI. Ko se boste odločili, da boste sprejemali odločitve ali sprejeli odločitev, bo vse lažje.

In ne mislite, da je to igra besed. Res je vse v vaših rokah.

Vredno si je pa zapomniti, v kolikor se niste odločili, da ste se tudi odločili.

 

3 močne navade, ki vam pomagajo sprejeti boljše odločitve

Če se sprašujete, kako učinkovito sprejemati velike odločitve, vam predlagam sledeče navade:

1. Razmislite o vaših odločitvah, ki so vam prinesle rezultate in o tistih, ki niso
Iz svojih odločitev se ne boste učili, če si ne vzamete časa za razmišljanje o njih. Zato bi se morali navaditi, da si v urniku določite redni čas za razmislek. To lahko pomaga tudi izboljšati vašo duševno pripravljenost.

Vprašajte se: Kaj sem se naučil? Kaj lahko naredim drugače pri sprejemanju novih odločitev?

Svojih izkušenj ne boste mogli vzeti nazaj, lahko pa vam to postane navada, ki vas bo pripeljala do boljših odločitev da se učite iz teh odločitev.

 

2. Analizirajte lastno samozavest
Samozavest je pomembna, še posebej, ko se v službi pojavite za novo vlogo in ste vi tisti, ki odloča.

Toda pretirano samozavest lahko negativno vpliva na vaš proces odločanja. V medicini študije kažejo, da lahko prekomerna samozavest vodi do napak.

Pri tem se vprašajte:  Sem 100% prepričan, da vem, kaj počnem? Sem upošteval vse faktorje, ki bi morebiti vplivali na odločitev?

Svoji odločitvi ste lahko 100-odstotno zavezani, hkrati pa se zavedajte, da vsega ne znate in ne nadzorujete. Ostanite skromni do tistega, kar ne veste. To bo zagotovilo, da še vedno razmišljate o drugih možnostih in iščete druge perspektive?

Če opazite, da postajate preveč samozavestni, začnite iskati povratne informacije drugih ljudi, da dobite novo perspektivo. Dober dialog, vedno pomaga.

 

3. Zavedajte se svojih mentalnih metod oz. bližnjic
To miselne bližnjice, ki jih ljudje uporabljajo za hitre odločitve. Take bližnjice so vam lahko v pomoč.

Z njimi si:                                                                                                                                                         

? zmanjšate duševni napor, ki ga potrebujete za sprejemanje odločitev
? pomagate vam pri reševanju težav
? poenostavite zapletena vprašanja
? pomagate priti do hitrejšega zaključka

 

?PRIMER MENTALNE BLIŽNJICE
Večja je verjetnost, da sprejeli odločitev na podlagi informacij, ki vam bodo hitro padle na pamet.

Torej, če ste pred kratkim prebrali več člankov o strupenih menedžerjih, boste bolj verjetno našli strupeno vedenje pri voditeljih okoli vas.

Zaradi tega je pomembno razumeti, katere bližnjice ali zaključke uporabljate. Te bi lahko vplivale na vaš vsakodnevni proces odločanja.

Občasno stopite korak nazaj in preučite, katere druge možnosti so obstajale, ki jih niste izbrali ali jih sploh upoštevali.  Vprašajte se: ”Kako bi bil lahko izid drugačen? Bi se lahko drugače odločil? Kam bi me ta odločitev pripeljala?”

Ko pride čas, vam bo to pomagalo ugotoviti ali vam vaša metoda oz. bližnjica pomaga pri boljših odločitvah ali ne.

Navadite se prepoznati, kdaj prehitro sklepate in  zakaj prehitro sklepate ali sprejemate določene odločitve.

 

Proces odločanja je izbira med dvema ali več možnostmi za dano situacijo. Sprejemanje odločitev je del vsakdanjega življenja. Nekateri menijo, da je to umetnost, drugi spretnost. Odločitve so lahko osebne ali profesionalne, vendar bodo v vsakem primeru izbire pogosto imele trajne posledice.

In, ko smo pri posledicah, imejte v mislih pozitivne posledice in ne vedno negativne.