Stroj za sladoled je srce vsake  prodajalne sladoleda. Že v samih začetkih našega podjetja je bila izbira kakovostnega in kvalitetnega opremljevalca sladoledarn in slaščičarn nujna odločitev. Carpigiani, italijansko podjetje, ki je sinonim za odličnost med napravami, ko beseda nanese na sladoled, je bila naša prva izbira, ko smo iskali dobavitelja za sladoledne stroje.

V podjetju Carpigiani, enemu največjih proizvajalcev strojev za sladoled na celem svetu, vsakodnevno izdelajo veliko aparatov za izdelavo tega hladnega in sladkega deserta. In ne le to! Aparati za sladoled so, seveda lahko tako rečemo, le vrh te sladke ledene gore. Carpigiani, ki v svojem obsegu proizvaja in nudi več kot 150 različnih modelov strojev za sladoled, od namiznih do profesionalnih več sto kilogramskih samostoječih aparatov, poskuša zadostiti čim večjemu povpraševanju po vseh aktualnih tipih sladkih kreacij.

Stroj za sladoled - in še za marsikaj drugega
Stroj za sladoled – in še za marsikaj drugega!

Kot njihov zastopnik za slovenski trg vam ponujamo naslednje tipe sladolednih strojev Carpigiani: pasterizatorji sladoledne mase, stroj za sladoled s kompresorjem (samostoječ ali nadpultni), aparat za sladoled – točeni. V ponudbi pa imamo tudi turbomikserje, ki nam pridejo prav pri predpripravi v sladoledni ali slaščičarski delavnici ter aparat za smetano, ki gostincu olajša delo v kavarni, slaščičarni ali restavraciji.

Carpigianijeve sladoledne stroje lahko na grobo razdelimo na naslednje tipe:

PASTERIZATORJI ZA PRIPRAVO SLADOLEDNE BAZE

V prvo skupino spadajo pasterizatorji za sladoled in vzdrževalci sladoledne baze. Z električnimi pasterizatorji namreč pripravimo sladoledno bazo. To izgleda tako, da pravo mešanico mleka, smetane, sladkorjev in raznih dodatkov toplotno obdelamo (segrejemo in hitro ohladimo). Hkrati sladoledno zmes tudi premešamo, da so sestavine med seboj res dobro zmiksane. Mnogi menijo, pa pasterizator ni stroj za sladoled, vendar ga večina profesionalnih sladoledarjev redno uporablja!

Seveda obstajajo manjši in veliki tipi samostoječih pasterizatorjev, vsem pa je enako:
– enostavno upravljanje z že prednastavljenimi programi pasterizacije,
– preprosto čiščenje, premikanje in upravljanje pasterizatorja,
– robustna oblika, ki zavzame malo prostora v sladoledarski delavnici,
– veliko zadovoljstvo ob rednem vzdrževanju.

Pasterizator s 120l vam omogoča pasterizacijo sladoleda za približno 160l sladoleda
Pasterizator z volumnom 120l vam omogoča pasterizacijo 120kg sladoledne baze. To zadostuje za pripravo približno 160l sladoleda. Za lažjo predstavo – če 1 kepica sladoleda tehta približno 100-120g, lahko z enim ciklom pasterizirate več kot 1000 kepic sladoleda!

V jesenskih mesecih, ko se sladoledna sezona konča, pa lahko Carpigianijev pasterizator uporabite tudi kot pasterizator za sok. Pasterizacija soka poteka namreč po popolnoma enakem principu kot pasterizacija mleka – s priročnim izpustom pa lahko pasteriziran sok natočite v poprej ogrete steklenice in si pripravite zalogo.

Na povezavi si lahko ogledate, kako izgledajo pasterizatorji Carpigiani, ki jih prodaja naše podjetje.

STROJ ZA SLADOLED NA KEPICE (IN ŠE MNOGO DRUGIH SLADIC)

Po končani pasterizaciji sladoled še ni izdelan. Pripravimo ga s strojem oziroma avtomatom za sladoled, in to tako, da vanj vlijemo poprej pripravljeno ohlajeno sladoledno bazo iz pasterizatorja, kateri je dodana sladoledna pasta ali aromat (npr. piškotek – z njo želimo doseči, da bo imel sladoled okus po piškotku).

Ko stroj za sladoled zaključi svoj cikel in zamrzne sladoled, le-tega izpraznimo iz bobna v posodo za sladoled iz nerjavečega jekla in ga prelijemo s sladolednim prelivom (nekateri uporabljajo tudi izraz VARIEGIRAJO – izhaja iz italijanske besede za sladoledni preliv – VARIEGATO). Tak sladoled (torej obrtni) nam v sladoledarnah največkrat postrežejo s kleščami na kepice ali z lopatko na porcijo.

Stroj za slaodled za pripravo obrtnega sladoleda (na kepice).
Stroj za sladoled za pripravo obrtnega sladoleda (na kepice).

Je pa res, da stroj za sladoled, obrtni potegne za seboj veliko večji prostor kot npr. aparat za točeni sladoled. Poleg pasterizatorja boste za postrežbo sladoleda na kepice potrebovali tudi sladoledno vitrino, šoker in zamrzovalno omaro – a o tem kdaj drugič.

Ko se odločamo za nakup sladolednega stroja, imejmo v mislih, da lahko s Carpigianijevim strojem pripravite še veliko več. Lahko npr. temperirate čoklado, izdelate sladoledne torte, omogoča vam celo pripravo porcijskih sladoledov s posebnim nastavkom na izmetu sladoleda.

STROJ ZA SLADOLED, TOČENI

Stroj za soft sladoled je tako med prodajalci, kot med kupci vedno bolj priljubljen. Pripravljeno zmes, navadno narejeno iz praška in vode ali mleka, le pretočimo v zbiralnik na vrhu stroja, nato pa nam stroj za sladoled sproti zamrzuje porcijski sladoled. Sladoled “točimo” z ročko, ki je v zaprtem položaju razen, če jo pomaknemo k sebi. Takšen tip aparatov je tudi izjemno priljubljen za vse, ki bi radi svojim gostom ponujali zamrznjen jogurt (t.i. frozen jogurt).

STROJ ZA točeni SLADOLED

Naj omenimo še, da obstaja več variant takšnih avtomatov za sladoled. Nekateri so manjši, primerni za uporabo v kavarnah ali slaščičarnah, drugi so večji in samostoječi ter imajo navadno 3 ročke. Z njimi lahko gostom naenkrat točimo 2 unikatna sladoledna okusa in 1 mešanega. Takšne sladolede lahko navadno prodajalec okrasi s topingi oziroma različnimi vrstami posipov.

Priprava točenega sladoleda je tudi prostorsko bolj prijaznega od izdelave obrtnega sladoleda, saj ne zahteva potrebe po pasterizatorju in sladoledni vitrini.

INOVATIVNA SLADOLEDNA OPREMA CARPIGIANI

Prav tako izdelujejo tudi pultne sisteme kjer je stroj za sladoled dobesedno vgrajen v pult – in je obenem tudi prodajni pult za sladoled. Na ta način se izdelava sladoleda še bolj približa končnemu potrošniku, saj je dejansko sladoled pripravljen dobesedno pred njim. Takšen tip “skritega sladolednega stroja” predstavlja IdeaTre!

Stroj za sladoled "utopljen" v prodajni pult - futurizem ali novodobnost?
Stroj za sladoled “utopljen” v prodajni pult – futurizem ali novodobnost?

IdeaTre ni samostoječi stroj za sladoled, prav tako pa ni nadpultni sladoledni stroj – gre za stroj za sladoled V samem pultu. In ne samo to! V pultu lahko imate do 12 cilindrov, ki mešajo in zmrzujejo sladoled neodvisno. Npr., medtem ko izdelujete 2 sladoleda v 2 cilindrih lahko v preostalih dveh cilindrih sladoled prodajate.

Klasična sladoledarna kar naenkrat izgleda stoletja stara, takšen tip izdelave sladoleda pa že kar malce futurističen – a takšen izgleda novodobni stroj za sladoled!

Ostale vrste srojev za izdelavo sladoleda

Ostali stroji, ki so tudi pomembni pri izdelavi in prodaji sladoleda

TURBOMIKSERJI

Med ostalimi aparati, ki jih izdeluje Carpigiani pa lahko najdemo tudi posebne samostoječe turbomixerje (zelo velike palične mešalnike) za izdelavo sadnih pirejev in lažje aromatiziranje sladoledne baze. Takšni mikserji so tudi odlična izbira za večje gostinske obrate, saj omogočajo hitro, enostavno in predvsem nebolečo uporabo ter so izjemno robustni in vzdržljvi. Uporabljamo jih lahko za miksanje sadja ali zelenjave, mrzle ali kuhane.

Ker so zelo težki so montirani na posebnem dvižnem in spustljivem stojalu, ki skrbi za to, da se mikser spusti v ali dvigne iz posode v kateri mešamo sadje oziroma zelenjavo.

Turbomikse - pokončni mikser za sladoledno bazo in izdelavo sadnih pirejev.
Turbomikser – pokončni mikser za sladoledno bazo in izdelavo sadnih pirejev.

APARAT ZA SMETANO

Aparat za smetano morda res ne sodi med glavno opremo sladoledarne, je pa nepogrešljiv električni pripomoček v frekventno obiskanih barih, kavarnah in slaščičarnah. Ponudba smetane, pa naj gre za rastlinsko ali živalsko, je dandanes v gostinskem lokalu skoraj obvezna. Če pa lokal nudi še sladoledne oziroma sadne kupe, je za dekoracijo takšnih slaščic aparat za stepeno smetano pravzaprav najboljša izbira.

Najbolje pa pri vsem tem je to, da pri Carpigiani-ju lahko izberete kako velik električni strojček za smetano pravzaprav potrebujete. Razlikujejo se namreč po volumnu smetane, ki jo lahko vzdržujejo in stepejo ob vam željenem času.

Aparat za smetano - odličen pripomoček za prodajo sladoleda!
Aparat za smetano – odličen pripomoček za prodajo sladoleda!

Odlične lastnosti aparata za smetano so naslednje:
– vedno vzdržuje ohlajeno smetano, kar je bistvenega pomena, če jo želimo dobro stepsti,
– v aparatu za smetano lahko naredimo smetano “s svojim podpisom” – cimetovo, s kancem kakava ipd.
– majhnost aparata nam na pultu ne vzame veliko prostora.

Za več informacij si oglej spletno stran Makabo, kjer je predstavljen aparat za smetano Masterwip!

NOVI KONCEPTI PRODAJE SLADOLEDA [s preizkušenimi, predstavljenimi in “dodelanimi” sistemi]

Predstavitve na sejmih povezanih s slaščicami, podjetje Carpigiani vedno izrabi, da prikaže novosti, ki jih razvija v zakulisju svoje proizvodnje v Italiji. Njihov koncept “Soft Serve Consulting” sestavljajo premišljeno dodelani točeni sladoledi, ki ne le, da ponujajo zgodbo – ampak nudijo tudi preizkušen izgled sladolednega stroja in končnega izdelka, ki je namenjen točno določenemu kupcu.

Stroj za sladoled z že narejenim poslovnim modelom prodaje sladoleda
Stroj za sladoled z že narejenim poslovnim modelom prodaje sladoleda.

Tako npr. lahko izbirate med:
– sladoledom s pokovko, ki je namenjen obiskovalcem kinodvoran,
– sladoledom s sladkorno peno, ki ga lahko prilagajate (npr. s srebrnimi kroglicami za gala prireditve, s srčki za valentinovo, s snežinkami za zimske dogodke),
– s sladoledom z dodatkom matcha chaia, ki je namenje božičnemu času.

Pripravljen poslovni model, unikaten stroj za sladoed z značilno živo barvo – samo prostor še potrebujete!

Carpigianijeva Univerza

Poleg splošno poznanega dejstva, da podjetje Carpigiani proizvaja kvalitetne stroje za sladoled in ostalo sladoledno opremo, vam lahko njihova Univerza (Gelato University) ponudi tudi priljubljene tečaje za izdelavo sladoleda, sladic, gurmanskih sladoledov v restavracijah in še mnogo drugega. Prav triki, nasveti o uporabi sestavin in npr. sestavljanje menija pod budnim očesom mentorjev, ki imajo za seboj številne polne banjice tega sladkega deserta je prava dodana vrednost.

Prednost profesionalno vodenih delavnic sladoleda je tudi v tem, da imate možnost izdelovanja sladoleda na najnovejših modelih in strojih, ter tako spoznate najnovejše tehnike. Nenehno prilagajanje sladolednemu trgu, ki je še vedno, navkljub pandemiji, v porastu, je ključnega pomena, zato, da se z novimi idejami in recepti še boljše predstavite vašim končnim kupcem.

Unverza Carpigiani ponuja številne sladoledne tečaje
Unverza Carpigiani ponuja številne sladoledne tečaje – tu lahko preizkusite najnovejši stroj za sladoled. Spoznate najboljše prakse in trike za proizvodnjo odličnega sladoleda.

Zaključna misel o sladoledni opremi Carpigiani

Tukaj torej lahko vidimo, da z nakupom Carpigianijevega stroja za sladoled ne sprejmete le odločitev za nakup kakovostnega aparata, ki vam bo pomagal pri izdelovi sladoleda. Zavestno se odločite za najboljšo izbiro za vaš sladoledni posel, ki jo podpirajo leta razvoja, spremljanje nakupovalnih navad, poznavanje trga in nudenje najboljših in preverjenih rešitev za izdelavo in prodajo sladoleda.

Poleg tega lahko stroje uporabljate tudi v veliko širšem spektru kot je le izdelava sladoleda, pa naj gre za sladoledni pasterizator, aparat za smetano ali stroj za sladoled.

Če želite še več informacij ali vas zanima specifičen stroj za sladoled ali kakšen drug aparat, vam katalog z veseljem pošljemo po elektronski pošti. Še bolj pa bomo veseli, če si boste sladoledno opremo ogledali v našem razstavnem salonu v Kromberku v Novi Gorici.

Vir:

1 – Carpigiani