Celulit je nadloga in kako ga odpraviti

Minili so časi, ko so se ženske dušile v steznikih in ko so pod spodnjimi krili skrivale blazinice pomarančaste kože. Danes hočejo vse ženske, mlade in malo manj mlade, ležati na plaži v bikinkah. Toda take razkrivajo tudi prav nič estetske odebeline, ki se rade pojavijo na stegnih, bokih, kolenih, skočnih sklepih in nadlahteh, medtem ko so drugi deli telesa čisto lepi. Kasneje pa se celulitu pridržijo se strije.

Vzroki za nastanek

Pogosto so mlade ženske zaradi celulita nesrečne in zmedene in se zaradi tega nočejo sleči. Medtem ko trpijo moški zaradi debelosti in zamaščenosti, ko se jim maščoba kot rešilni pas nabira okoli bokov, pa je pri ženskah pogostejši celulit. Te ženske si niso nabirale maščobe, temveč trpijo zaradi zastajanja vode.
Vzroke celulita je težko odkriti. Včasih ga povzroči duševna otopelnost, nesrečna ljubezen, neuspeh v poklicu ali kakšen drug šok.

Vzrok za celulit je lahko tudi neprimerna hrana

Neprimerna hrana, neprespanost, stres in skrbi slaba kri spremeni v toksine. Včasih pa ima zastrupljanje druge vzroke, kot je na primer premalo gibanja, pomanjkanje kisika in hrana, ki sicer ni bogata, temveč vsebuje kemične snovi, katerih telo ne more razgraditi. Zato je potrebno uživati čimveč super hrane. Vsekakor je dobro, da se odrečete izdatni hrani, polni maščobe, sladkorja in škroba. Če pa vendarle uživate tako hrano, jo jejte manj in še to dobre kakovosti.

Katere hrane se je potrebno izogibati

 • Ne uživajte kuhanih maščob, na solato dajte samo nekaj kapljic olivnega olja in jejte malo topljenega ali mehkega sira.
 • Ne uporabljajte rafiniranih sladkorjev, ne uživajte marmelad in ne slaščic, temveč samo med, odpovejte se tudi sladkemu sadju, pri čemer sta najboljša jabollko in grenivka.
 • Odpovejte se belemu kruhu, testeninam, pecivu, uživajte samo črn ali rženi kruh.
 • Tudi kis nadomestite z limono, sol in začimbe z zelišči, kavo s cikorijo ali zeliščnim čajem in vino s mineralno vodo

3. Nasveti kako odpraviti celulit

1. Uravnovesimo življenjski slog in se raztrupimo

 • Uravnovesimo življenjski slog: v vseh primerih je potrebno spet uravnovesti delovanje telesa. To dosežemo z veliko spanja, z zmernim gibanjem in sprostitvijo.
 • Privoščimo si razstrupljevalno kuro: Počitnice so kot nalašč za to, da se otresemo škodljivega načina življenja in začnemo z rastrupljevalno kuro. K njej spada seveda prava dieta, ker mora telo izločiti strupe. Za tako kuro so primerni vsi naravni diuretiki, tak primer je detox čaj, ki je pripravljen iz konopljinih vršičkov in listov.  Kar se hrane se tiče, se priporoča čebula, zelena, peteršilj, jagode.

Limote-detox

2. Uživajmo svežo hrano

 • Uživajmo svežo hrano: Poleg diuretičnih rastlih se dobro obneseta vsa sveža povrtnina in sveže sadje, toda le če sta zdrava in obdelana s kemičnimi dodatki. Izogibati pa se je potrebno konzervam in jesti samo svežo hrano.
 • Uživajmo čim manj mesa: Pri uživanju mesnih izdelkov se priporoča rdeče meso, ki pa mora biti pusto, malo začinjeno in še to z zelišči. Belo meso kot sta teletina in svinina je manj krepilno, pogosto pa vsebuje kemična sredstva. Primerna pa je perutnina, če so jo redili z zrnjem. Tudi jajca morajo biti docela naravna.

3. Poskrbimo za kožo

 • Poskrbimo za kožo s naravno kozmetiko: Notranje razstrupljevanje moramo podpreti še z zunanjim zdravljenjem, s katerim razkrojimo celulitične vozle in odpravimo pore na koži. Precej dosežemo z masažo. Za masažo pa se najbolje domača kozmetika. Boljša kakor vsaka mehanična je ročna masaža, ker je prožnejša in ne razdraži volnih celic, temveč jih prežame s človeško toplino. V tem primeru in tudi v drugih je učinek preprostega, toplega in prilagdoljivega človeška stika najbolj učinkovito zdravilo.
 • Uporabljajmo domača zelišča in kreme: Močna sredstva prosti celulitu so tudi nekatere alge, vendar je priporočljivo, da se uporablja domača, preizkušena zelišča. Eno izmed takih je bršljan, iz katerega so izdelane anticelulitične kreme in naravni obkladki. Če bršljan zmanemo in vtremo v kožo ali če ga kot kašnat obkladek za več ur položimo na prizadeta mesta, razkraja celulitične vozle. Lahko pa nekaj pesti bršljanovih listov namakamo 24 ur v mrzli vodi in potem z njo ovlažimo prizadeta mesta.
 • Za ročne in nožne kopeli se uporabljajo anticelulitne rastline: krvavi mlečnik, pirnico, preslico, kalužnico in bršljan. Veliko si lahko pomagamo z zdravilnimi zelišči in dovolj je, da jih poznamo nekatere. Če bi ženske za nego obraza uporabljale vrtnico, za želodec korenje in za svoje telo bršljan, bi se morda res približale resnični lepoti.

Naredite nekaj zase

Skrb za samega sebe je odgovorna naloga, če pa prepustimo zdravniku ali fitoterapevtu, da iztirjeno telo spravi v red, svojo odgovornost strahopetno položimo na druge. Tudi samo lahko veliko pripomoremo k bolj uravnoteženemu in srečnejšemu življenju. Lahko začnemo čisto preprosto. Vzamemo košaro in si vzamemo čas za trganje cvetlic, vrtnic, zelišč. To je pravtako lahko šport, ki bi ga morali gojiti pred vsemi drugimi športi v našem prostem času.

Torej, pojdite ven in nabirajte sadeže naše zemlje. Če se peljete ob koncu tedna ali ob počitnicah na deželo, nikoli ne pozabite prtljažnika napolniti z vsemi zakladi, ki jih ponuja narava: šopki timijana, sivko, meto, venci česna, čebule, naravnim medom, katerega izvor poznate in vsem drugim.

Povežite se in delujte za skupno dobro

A tudi med letom gojite stike s prijatelji na deželi, Ti nam pošiljajo zavitke proizvodov narave. S tem gojimo prisrčne odnose, hkrati pa skrbite še za svoje zdravje. Poleg tega pa s tem podpirate ne samo svoje zdravje, temveč tudi kmete in druge, ki gojijo zdravo hrano in s tem podpiramo lokalno hrano in proizvajalce. Tudi o tem vidiku je potrebno razmišljati, ko govorimo o zdravi hrani, zdravju, lepoti in še čem. Včasih je potrebno pogledati iznad svojega udobja in narediti korak k novemu, tako, da lahko obrnemo nov list v našem življenju.