Gotovo ste se že vprašali, ali za izdelavo sladoleda nujno potrebujete strojček za sladoled? Zagotavljamo vam da ne! Vseeno preberite članek do konca, saj vam bomo v njem poskušali predstaviti, kako lahko izdelate različne vrste sladoleda – z mešanjem in brez njega – v fazi zamrzovanja seveda.

Navadno se vrste sladoleda delijo glede na vsebnost maščob (gelato, ice cream) ali tip izdelave (obrtni in soft oziroma točeni sladoled). Ob tej priliki moramo vsekakor omeniti še sladoledne lučke in vedno bolj popularne mini kornetke. Zanimivo pri teh zadnjih je ravno to, da se med zamrzovanjem tej deserti ne mešajo – obstajajo pa npr. še drugi, njim podobni, z veliko daljšo zgodovino!

In prav to bo naše vodilo v tem “sladolednem” članku! Vrste sladoleda glede na tip zamrzovanja – med mešanjem ali brez mešanja! Če pa ne veste, kje kupiti vse sestavine za izdelavo sladoleda, brez skrbi! Za VSE omenjene tipe sladoledov vam lahko pomaga za to specializirana trgovina za gostince, kjer lahko izdelke naročite kar online!

Zdaj pa preidimo na vrste sladoleda!

VRSTE SLADOLEDA, IZDELANE Z MEŠANJEM MED ZAMRZOVANJEM

Domači sladoled

Najpreprostejša metoda, če med vrste sladoleda lahko štejemo tudi poskuse, ki so izdelani doma, je metoda “zamrzovanja in mešanja”. Po tej metodi s paličnim mikserjem izdelamo “zmes za sladoled”, nato pa posodo s sladoledom damo v zamrzovalnik.

Tako lahko izdelate različne vrste sladoleda – npr. sadne, kremne ali mlečne.

Pri “domači” izvedbi sladoleda se ne obremenjujte z “uravnoteženostjo baze” ipd., saj gre za domače poskuse. Predlagamo pa vam, da preiščete nekaj prvih zadetkov v Googlu. Vsi recepti za domači sladoled bi, če bi jih morali karakterizirati med vrste sladoleda, spadali v kategorijo domačih sladoledov, za katere ne potrebujete aparata za sladoled.

Domači sladoled spada med vrste sladoleda, za katere ne potrebujemo aparata za sladoled.
Domači sladoled spada med vrste sladoleda, za katere ne potrebujemo aparata za sladoled. To pomeni, da ga lahko izdelamo z aparatom – lahko pa ga izdelamo tudi brez stroja za sladoled.

Bistveno pri izdelavi te vrste sladoleda je to, da posodo v zamrzovalniku 1x do 2x na uro vzamete iz zamrzovalnika, vsebino pa dobro premešate z vilico. Tako boste sicer vmešali zrak in izdelali domač sladoled, ki pa bo največkrat vseboval neenakomerno zamrznjeno celoto, morda večje zamrznjene kristale vode. Temu se lahko ognete le z rednim, enakomernim mešanjem celotne zmesi – budilka na telefonu je lahko odlična rešitev!

Druga rešitev je gospodinjski aparat za sladoled.

Ne glede na to, so takšni, doma izdelani sladoledi čudovita ideja za poletno sladkanje.

Gurmanski sladoled

Največkrat takšne vrste sladoledov izdelujejo restavracije, pogosto tudi sladoledarne. Restavracije na ta način namreč lahko izdelajo prave domače in gurmanske sladolede, s katerimi goste presenetijo tekom večhodnega menija. Navadno so takšni gurmanski sladoledi izdelani iz več komponent, ki se med seboj spajajo, lahko pa “chefi” izberejo in komponirajo tudi druge, manj pogoste sestavine, ki jih v sladoledih ne najdemo pogosto. Take vrste sladoled je navadno postrežen na krožniku, ki je seveda tudi lično dekoriran.
V restavracijah so prav tako priljubljene zmrzline, o njih pa v nadaljevanju!

Gurmanski sladoled v sladoledarnah boste “prepoznali” po manjših prodajnih enotah (izdelajo ga v manjših količinah) in “ekstravagantnih” imenih. V zadnjem času so zelo popularni različni “korona-sladoledi” ipd. Ti sladoledi so lahko narejeni tako po zgornji metodi z mešanjem ali z amaterskim aparatom za sladoled oziroma s profesionalnim strojem za sladoled.

Gurmanski sladoled med vrste sladoleda ni prišel po naključju. Izdelovalci sladoleda in chefi že vrsto let izdelujejo najrazličnejše kombinacije sladoledov, ki gosta presenetijo, če ne že šokirajo. Spodaj prilagamo zanimiv recept, ki se bo nekaterim zdel sila zanimiv, drugih pa ne bo prepričal – a za to vrsto sladoleda je to ok!

Preberite še: Iščete stroj za sladoled?

Med vrste sladoleda štejemo tudi gurmanski sladoled!
Med vrste sladoleda štejemo tudi gurmanski sladoled! Ta lahko izgleda kot navaden sladoled, skriva pa lahko tudi raznorazna presenečenja! Med takšne sladolede bi npr. lahko spadal tudi vanilijev sladoled z bučnim oljem.

Glede na čas priprave spadata domači in gurmanski sladoled med sladolede, ki potrebujejo največ časa za izdelavo. Če vam je čas pomembna komponenta, ali vam je predragocen, si lahko omislite amaterski aparat za sladoled. Če pa razmišljate o profesionalni izdelavi sladoleda, pa vam bo najbolj prav prišel profesionalni stroj za sladoled. Brez skrbi, tudi med profesionalnimi stroji za sladoled obstajajo majhni (primerni za restavracije) in veliki aparati (primerni za sladoledarne).

Profesionalni sladoled

Profesionalni sladoled je, kot že ime pove izdelan v profesionalnih sladolednih aparatih, ki jim je enako to, da mešala maso potiskajo po bobnu, ki zmes zamrzuje (na enak način deluje tudi manjši, amaterski aparat za sladoled.) Na ta način je sladoledna masa pripravljena že v nekaj minutah.

Tako izdelate lahko več ali manj vse (klasične) vrste sladoleda, kot so npr. gelato, sorbet, šerbet, itd.

Profesionalni sladoled je (največkrat) izdelan iz sladoledne baze, paste (nekateri prisegajo na sadne pireje) in sladolednega preliva, je navadno posteržen na kepice, z zajemalko oziroma z žlico za sladoled.

Na podoben način je izdelan tudi točen ali soft sladoled, za katerega pa je značilno, da je (spet največkrat, ne pa vedno) izdelan iz sladolednih praškov. Je pa izdelava sladoleda, čeprav gre za malenkost višje temperature, ki se še vedno nahajajo pod lediščem, malenkost “mehkejša”, od tod tudi ime soft oziroma “mehki” sladoled.

Med vrste sladoleda spada tudi točen sladoled.
Med profesionalne vrste sladoleda spada tudi točen sladoled.

Ti dve vrste sladoleda sta najhitreje izdelani. V profesionalnem stroju za sladoled je le-ta izdelan v nekaj minutah, točen sladoled pa se sproti hladi in preko črpalke pride v ročko – če to potegnemo k sebi, lahko natočimo porcijo soft sladoleda.

VRSTE SLADOLEDA, KI SO IZDELANE BREZ MEŠANJA MED ZAMRZOVANJEM

Če so zgoraj omenjene vrste sladoleda, ki so izdelane z mešanjem, moramo omeniti tudi sladolede, ki so izdelani brez mešanja. Tu bomo začeli pri klasičnih zmrzlinah (parfejih, smifreddih, sladolednih tortah), končali pa pri novodobnih lučkah in sladolednih tubah ter mini kornetkih.

A najprej naj odgovorimo na vprašanje, kaj pravzaprav je zmrzlina?

Zmrzlina je, podobno kot strjenka (katero npr. predstavlja že puding ali vsem poznani mousse) izdelana iz skuhanega mleka ali smetane, sladkorja in jajca (ali jajčnega rumenjaka); le da je, kot že ime pove, še zamrzjena. Zmrzlino pred postrežbo nekaj ur prej (odvisno od velikosti) postavimo iz zamrzovalnika na sobno temperaturo!

Parfait ali parfe – francoska zmrzlina

Parfait v omenjenem kontekstu pomeni perfektno, torej perfektno sladico, mehko in prefinjeno – pravo francosko mojstrovino!

Francoska zmrzlina je izdelana iz “pâté a bombé” (to so kuhani in stepeni rumenjaki z dodatkom sladkorja). Priprava kuhanih rumenjakov poteka skupaj s sladkornim sirupom v “banja mariji” med 68°C in 80°C. Po tem, ko se jajčna pena začne hladiti, se hitrost stepanja stopnjuje do te mere, da dobimo mehko, lahko, a stabilno peno.

Parfait je francoska vrsta zmrzline.
Parfait je francoska vrsta zmrzline.

Ameriška verzije parfeja združuje še ostale komponente, kot so drobljeni ali celi oreščki, jogurt in različni alkoholi, vendar te zadnje niso toliko razširjene. Navadno vam bodo američani ali kanadčani parfe servirali v pokončnem, prozornem kozarcu skozi katerega boste lahko videli teksturo! V takšnem kozarcu se bodo po plasteh izmenjevali parfe in sladoled, na vrhu pa boste navadno dobili še stepeno smetano, dekorirano z oreščki ali sadjem.

Parfait lahko izdelate brez posebnega aparata za sladoled, saj se zrak v zmes vključi v zmes med stepanjem jajčne pene.

Semifreddo – italijanska zmrzlina

Pri italijanski različici zmrzline vlogo penaste strukture prevzame stepena rastlinska oziroma živalska smetana, sladica pa še vedno vsebuje jajčni rumenjak in sladkor. Dobro pa je vedeti, da moramo biti pri stepanju pazljivi, da smetane ne stepemo preveč. Zmes mora biti ravno prav rahla, tako da vsebuje čimveč zračnih mehurčkov.

Preprosta sladica (zanimivo!) sploh ni postala preveč popularna do 20. stoletja v katerem je šele “zaživela”!

Med vrste domačega ali profesonalnega sladoleda spada tudi semifreddo!
Med vrste domačega ali profesonalnega sladoleda spada tudi semifreddo!

Da pa bi porcije zmrzlin izgledale moderno, vam priporočamo, da uporabite silikonske modele! Silikonski modeli so pravzaprav novodobna različica kalupov. Če so nekoč obstajale le kvadratne ali okrogle oblike tort, lahko danes izbirate med 3D modeli, mehurčkastimi modeli, modeli sadja, modeli najrazličnejših oblik in velikosti. O uporabi silikonskih modelov si lahko več preberete na TEJ POVEZAVI.

Najboljše pri vsem tem pa je, da so si vsi vlitki (torej vsi semifreddi), pa naj gre za posamezne porcije ali velike, samostojne torte, enaki kot jajce jajcu.

Oba tipa – torej parfait ali semifreddo lahko izdelamo v nekaj urah v navadnem, domačem zamrzovalniku, v profesionalni šok komori bi bile izdelane drastično hitreje. Tem dvem vrstam sladoleda bi lahko rekli tudi srednje hitro izdelan sladoled.

Sladoledne lučke

Sladoledne lučke so še ena izmed sladoledov, ki bi jih med vrste sladoleda lahko uvrstili med tiste, ki so izdelane brez mešanja med zamrzovanjem.

Maso za sladoledne lučke lahko izdelamo namreč predhodno in jo nato samo vlijemo v silikonske modelčke za lučke. Tako pripravljene sladoledne lučke globoko zamrznemo (najbolje se pri teh zadevah izkaže šok komora). Ko so globoko zamrznjene jih pomočimo v čokoladni obliv ki se ne strdi.

Sladoledne lučke - vrsta domačega sladoleda brez mešanja med zamrzovanjem.
Sladoledne lučke – vrsta domačega sladoleda brez mešanja med zamrzovanjem.

Tako pripravljene sladoledne lučke lahko dodatno, ko obliv še ni strjen, pomakamo v drobljene lešnike, pistacije ali drugačne granule. Lahko pa jih dekoriramo z drugačnim, kontrastnim oblivom, ali ostalo dekoracijo, ki smisleno dopolnjuje takšen sladoled na palčki.

Mini korneti izdelani s silikonskim modelom

Če so zgornje sladoledne lučke, ki predstavljajo sladoled na palčki, idealne za prevetritev sladoledne ponudbe, pa so sladoledni mini korneti idealni za domača praznovanja, baby-showerje, poročna slavja ipd.

Mini korneti so lahko izdelani kot cakesicle, to pomeni, da so napolnjeni z biskvitno maso, zamrznjeni in nato obliti s čokoladnim oblivom. Takšen izdelek je klasičen in razen po izgledu, po okusu ne spominja na sladoled. Hladna penasta struktura v noptranjosti spominja le na ohlajen biskvit.

Z uporabo silikonskega modela pa lahko naenkrat pripravite zanimive mini kornete, ki bodo med seboj popolnoma enaki in bodo tako kot pravi kornetki polnjeni s sladoledom. Na naslednji povezavi je priložen odličen recept s katerim boste lahko na preprost in enostaven način pripravili številne mini sladoledne kornetke – recept mini korneti.

Zadnja dva tipa sladoledov (mini korneti in lučke) postajata izredno zanimiva predvsem zaradi preproste in hitre izdelave tako v domačem in profesionalnem okolju. Če imamo podane silikonske modele, ki nam nakazujejo okvirno obliko končnega izdelka, lahko le-tega še dodatno okrasimo in naredimo še bolj unikatnega.

Najboljše vrste sladoleda torej so …

Na to vprašanje ni enoznačnega odgovora.

Priporočamo pa vam, da se, preden se odločite za vrste sladoleda, ki bi jih izdelovali odgovorite predvsem na spodnja tri vprašanja:

Kakšen sladoled želim?

Če želite sladoled na kepice – potem zadošča recept za domači sladoled. Če bi ga prodajali profesionalno, potem potrebujete stroj za izdelavo sladoleda! Seveda je to spet enoznačni odgovor, kateri v ozadju skriva tudi odgovor na naslednje vprašanje?

Koliko sladoleda želim narediti?

Če želite malo sladoleda, ki bi ga izdelali doma, potem ne potrebujete stroja za sladoled; kvečjemu aparat za sladoled, primeren za gospodinjsko uporabo. Če želite goste presenetiti to lahko naredite z mini kornetki, ki jih nadevate z gurmanskim sladoledom.

Ali pa se odločite za sladoledne lučke, če gledate na to

Kako hitro želim sladoled postreči?

Hitrost postrežbe sladoleda lahko izvedete tako, da si ga pripravite vnaprej. To lahko naredite z mini kornetki ali s sladolednimi lučkami – če pa razmišljate o profesionalni uporabi pa se lahko odločite za profesionalni stroj za sladoled. Ta je zagotovo najhitrejši, kar se tiče izdelave in postrežbe svežega sladoleda.

 

Viri

1 – Wikipedia

2 – Silikomart

3 – lasten arhiv