Zakaj so bombažna oblačila za dojenčke najboljša izbira?

Koža novorojenčka je zelo tanka in izredno občutljiva. Zato morate biti pri izbiri oblačil in opreme za dojenčke zelo pozorni in izbirčni. Predvsem se izogibajte umetnih sintetičnih materialov in izberite raje naravne materiale. Bombažna oblačila za dojenčke so najboljša izbira. Poglejmo si zakaj:

 1. Bombaž je 100 % naravna tkanina.
 2. Oblačila za dojenčka iz bombaža so mehka in prijazna do nežne otroške kože.

 bombažna oblačila za dojenčke

 1. Tkanina iz bombaža je zelo dobro zračna in v njej se dojenčki počutijo udobno.
 2. Bombažne tkanine so dobro vpojne in omogočajo zelo dobro vpijanje vlage s telesa.
 3. Bombaž je naravni material in ni alergen. Tako vam ni potrebno skrbeti, da bi se zaradi oblačil pojavili izpuščaji ali kožni ekcemi.
 4. Bombažna oblačila za dojenčke so še posebej priporočljiva za dojenčke z astmo, saj za razliko od drugih materialov ne sproščajo v zrak trdih delcev in ne sprožajo astmatičnih napadov.

 bombažna oblačila za dojenčke

 1. Bombaž je kot material zelo trpežen.
 2. Bombažna oblačila za dojenčke so enostavna za vzdrževanje, saj se z lahkoto operejo in posušijo.
 3. Madeži se iz bombažnih tkanin zelo enostavno čistijo, zato ni potrebna uporaba agresivnih in močnih pralnih sredstev. Za pranje bombažnih oblačil zadošča že topla voda in blaga pralna sredstva.
 4. Z razliko od sintetičnih materialov se lahko bombažna oblačila in odeje perejo v zelo vroči vodi. Tkanine iz bombaža zelo dobro prenesejo visoke temperature, ki ne vplivajo na njihovo kakovost in trajnost.
 5. Zelo priporočljiva je uporaba bombažnih pralnih plenic. V pleničkah za enkratno uporabo je dojenčku lahko vroče in se poti, hkrati pa povzročajo zelo velik problem za okolje, saj se nikoli ne razgradijo. (1)

Za tiste, ki iščete ugodna otroška oblačila iz bombaža

Zapisano iz zgornjega, starši zelo dobro, že sami vedo, da poceni oblačila za dojenčke (nekateri pa celo iščejo rabljena otroška oblačila), pač niso vedno najboljša rešitev ob nakupu otroških oblačil. Pri rabljenih otroških oblačilih težko vemo kateri otrok jih je predhodno nosil (četudi gre za sorodnike in znance je sledljivost oblačila, že sama po sebi, otežena, saj si pogosto starši in sorodniki otroška oblačila tudi izmenjujejo), poceni otroška oblačila pa tudi niso nujno kakovostna, saj je sestava tovrstnih oblačil, pogosto dvomljivega in vprašljivega porekla in materialov.

Ugodna otroška oblačila za dojenčke in starejše otroke, je zato smiselno kupovati predvsem tam, kjer je trgovina na trgu otroških oblačil, že dlje časa, kjer je zagotovljena kakovost (z dokazljivimi certifikati, referencami, priznanji in odobrenji ustreznih inšpektorskih služb in inštitucij), kot starši pa se moramo zavedati, da nas pri nakupu otroških oblačil iz vidika kakovosti ščiti kar nekaj inštitucij in zakonov.

Tržni inšpektorat Republike Slovenije je celo pripravil zloženko z priporočili o varnosti otroških oblačil, dokument pa lahko najdete na tej povezavi.

bombažne pralne pleničke

 

 1. Bombaž je odlična izbira tudi za okolje, saj je 100 % naravni material in biološko razgradljiv.
 2. Najboljša izbira je bombaž organskega izvora, saj pri njegovi pridelavi niso uporabljene nevarne kemikalije. Oblačila iz organskega bombaža so najboljša izbira za vašega novorojenčka.

 

V spodnjem videu si še oglejte, zakaj je najboljše izbrati bombaž iz organske predelave:

 

 

Upam, da so vas vse naštete prednosti bombaža prepričale, da pri izbiri oblačil, pleničk in odejic za dojenčke izberete le naravne bombažne material. Bombažna oblačila za dojenčke so najboljša izbira in v njih se bo vaš otrok počutil udobno.