Zakaj poceni poročni fotograf ni dobra izbira?

Ali je poceni poročni fotograf dobra izbira za vajino poroko? Poklic fotografa je tako kot vsak drug poklic povezan z znanjem, izkušnjami, zanesljivostjo in seveda kvaliteto, ki pride s tem. V današnjem članku vam bom predstavil negativne strani izbiranja poročnega fotografa le na podlagi cene.

Da izbereta poročnega fotografa le na podlagi cene je podobno kot bi poročna vabila natisnila na peki papir kjer je pač cenejši kot kvaliteten in lepši papir.

poceni-porocni-fotograf (5)

Izkušnje

Izkušnje si nabiramo celo življenje. V poklicu kjer opravljamo tako neponovljivo poslanstvo kot je to poročna fotografija pa so izkušnje še toliko bolj pomembne. Ko iščeta pravega poročnega fotografa zase se vprašanja ali je fotograf, ki je več kot enkrat cenejši kot ostali tudi dosti izkušen? Ali vama bo priznal koliko realnih izkušenj ima v svoji karieri ali bo to zavil v spretno sestavljen odgovor?

Morata se zavedati, da je vajin poročni dan samo en! Samo enkrat se bosta poročila in v ta dan bosta vložila veliko truda in od njega bosta imela velika pričakovanja. Ali bo poceni poročni fotograf lahko spremljal vse dogajanje in si ob tem še vseeno vzel čas, da bo fotografiral vse detajle okrasitve in poročnega dneva, ki vama pomenijo ogromno?

Vsakega fotografa, ki bo prišel v vajin ožji izbor vprašajta za iskreno odgovor glede svojih izkušenj. Vprašajta ga koliko let že fotografira poroke. Vprašajta ga koliko porok je že fotografiral. Vprašajta ga če je že fotografiral takšno poroko kot jo pripravljata vidva. Vprašajta ga če je že fotografiral na lokaciji, kjer se bosta poročila.

Prepričan sem, da se bosta sama spomnila še veliko relevantnih vprašanj in postavita čisto vsakega! Vse odgovore si zapišita in tako bosta dobila najboljše razmerje med ceno in izkušnjami poročnega fotografa.

Ne pozabita poročno fotografiranje ni enako kot družinsko, otroško ali nosečniško fotografiranje. Poročno fotografiranje je neponovljivo.

Zanesljivost

poceni-porocni-fotograf (4)

Zanesljiv poročni fotograf je miren in izkušen poročni fotograf. V to, da je zanesljiv lahko umestimo več dejavnikov: oprema, znanje, izkušnje kot tudi osebnost. Pa tudi to, da je bolj domač na določeni lokaciji je vsekakor prednost! Če je nek fotograf velikokrat fotografiral na Krasu mu bo poroka na Krasu verjetno bolj pisana na kožo kot drugim oziroma bo na njej bolj zanesljiv, ker že pozna najboljše lokacije in presenečenja, ki se lahko pojavijo. Poceni poročni fotograf pa verjetno takšnih izkušenj ne bo imel!

Fotografska oprema

Kvalitetna in zanesljiva fotografska oprema bo fotografu omogočala, da bo lahko cel poročni dan delal mirno in brez nepotrebnih distrakcij zaradi nedelujoče opreme. Seveda se vedno lahko zgodi, da kakšen del opreme zataji in zato je potrebno imeti vedno rezervo.

Sam imam na vsaki poroki s seboj vsaj dva fotoaparata iz dveh razlogov.

  • Prvi razlog je zato, ker fotografiram samo s fiksnimi objektivi. To pomeni, da imam na enem fotoaparatu objektiv širšega kota s katerim lahko fotografiram širše dogajanje na poroki, na drugem pa objektiv, ki bolj približa dogajanje in z njim lahko fotografiram detajle.
  • Drugi razlog pa je zanesljivost. Če se slučajno zgodi, da en fotoaparat ne deluje več lahko še vedno delam z drugim. Seveda bi to malce spremenilo moj način dela, kar pa ne pomeni, da nebi mogel fotografirati.

Znanje poročnega fotografa

Znanje poročnega fotografa je odvisno od tega koliko je že delal ter kje in kako se je učil fotografije. Za opravljanje fotografske dejavnosti ni potrebno imeti nobenega fotografskega znanja. Podjetje z glavno dejavnostjo fotografija lahko odpre vsak v desetih minutah. Kako torej razlikovati nekoga, ki je učen fotograf in nekoga, ki mu je to le hobi, ki bi ga rad pretvoril v dodaten zaslužek? Najlažje bo z pravimi vprašanji!

Tudi jaz sem bil pred leti fotograf samouk kot smo vsi mi, ki imamo mobilne telefone in podobne naprave, ki lahko tudi zajemajo podobe. Ker pa sem želel več in boljšega znanja sem se odločil za študij fotografije. Torej iz prve roke lahko povem, da je razlika med samoukom in nekom, ki je voden skozi učni proces ogromna. V treh letih sem pridobil več znanja, kot ga drugače nebi v celem življenju. Predvsem pa se naučil gledati na fotografijo kot umetnost in skoz njo gledati na svet iz širše perspektive!

Osebnost fotografa

Tudi osebnost fotografa je pomembna. Če je zelo samozavestna oseba bo v težji situacija vseeno lažje speljal vse tako kot si je želel. Po drugi strani pa bo nekdo, ki še ni izkušen in si že tako v življenju ne zaupa dosti, hitro izgubil kontrolo nad malce težjo situacijo. Lahko pa si predstavljata kako se bo v težkih situacijah obnesel poceni poročni fotograf!

Odnos

poceni-porocni-fotograf (3)

Odnos je pri poročnem fotografu zelo pomemben. Poročni fotograf cel dan oziroma celo kariero dela z ljudmi. Ne samo z ženinom in nevesto ampak tudi z ogromno svati na vsaki poroki. Ravno zato mora biti odnos poročnega fotografa v vsakem trenutku profesionalen. Še vseeno pa se mora znati sprostiti in se vključiti v družbo v kateri je, ker mu bodo le tako navzoči zaupali in se mu tudi prepustili ko bo prišlo do fotografiranja.

Saj se nas večina zaveda, da najbolje izpademo na fotografijah ko nismo vedeli, da so nas fotografirali. Pri poročnem fotografu to ne sme biti naključje. Najbolje je če se tako lepo zlije v poročno zabavo, da ga dejansko nihče ne opazi. Tako bo v vsakem trenutku imel sproščene in spontane trenutke pred svojim objektivom.

Kvaliteta

poceni-porocni-fotograf (2)

Kvaliteta pa je faktor v katerem bo poceni poročni fotograf odstopal od takšnega, ki se zna ceniti! Kvaliteta poročnega fotografa je sestavljena iz znanja fotografije, izkušenj, odnosa in nenazadnje tudi obdelave samih fotografij.

Torej najprej bosta fotografa z željeno kvalitetno našla na spletni straneh fotografov. Poglejta njihove galerije. Poglejta kakšne poročne galerije so ustvarili na lokaciji kjer se bosta vidva poročila. Če je poroka na prostem tisto o čemer sanjata in pri fotografu vidita veliko takšnih porok potem lahko sklepata, da se bolje znajde na odprtem kot drugi fotografi, ki vedno fotografirajo v hotelih in poročnih dvoranah. Opazujta njihovo obdelavo fotografij in jih povprašajta karkoli vaju zanima s tem.

Sam veliko časa posvetim tudi fotografskemu delu po poroki. To pomeni, da se resno lotim izbora fotografij, ki bodo končale v poročni galeriji, ki jo bo prejel par. Poročna galerija mora govoriti zgodbo poročnega dne v katero pa se lahko vključi tudi kanček preteklosti in prihodnosti. Ravno takšna poročna galerija pa bo tudi čez desetletja navduševala vsak par, ki jo bo listal. Šele ko imam izbor popolnih fotografij se začne barvna obdelava in retuša, ki sta prav tako zelo pomembni pri pripovedovanju poročne zgodbe. Z barvno obdelavo dobijo poročne fotografije smisel in pravilno emotivno usmeritev pri gledalcu. Tople barve nas lahko raznežijo, hladne nas lahko umirijo. Pravilno razmerje enih in drugih pa lahko sproži dojemanje zgodbe kakršnega sem si želel sam.

Retušo fotografij pa uporabim le v primerih kjer je to res potrebno. Včasih je kakšen detajl kje res odveč in zakriva pravo sporočilo fotografije. V takšnem primeru se odločim in ga retuširam, da fotografiji podelim smisel s katerim sem jo fotografiral.

Konsistenten stil

poceni-porocni-fotograf (1)

Ali lahko ima poceni poročni fotograf, ki nima zadosti izkušenj, znanja in samozavesti konsistenten stil? To bo zelo težko, ker je veliko situacij in fotografij, ki jih je ustvaril še vedno le srečen trenutek ne pa plod znanja. Kako lahko torej takšnemu fotografu zaupata, da bo naredil takšne fotografije, kot sta jih vidva videla na njegovi spletni strani? Ne moreta mu zaupati do te mere!

Seveda pa ni nič narobe če je nekdo začetnik, tudi sam sem nekje začel. Želim si le, da bosta prepoznala razliko med nekom in je kvaliteten in nekom, ki se še uči. Razliko med nekom, ki se ceni in nekom, ki želi le nekaj dodanih cekinčkov. Še več kot to, da ni nič narobe z začetniki. Sam vedno ko le imam možnost ponudim bolj neizkušenim fotografom možnost asistiranja. Verjamem, da se je tako najlažje učiti, ker v resnici ni nič odvisno od njih. Jaz vem za kaj jih lahko zadolžim in bodo to opravili odlično oni pa se lahko ob meni naučijo kaj novega. Predvsem pa lahko na dejanskem poročnem dnevu pridobijo izkušnje in samozavest za trenutek ko bodo enkrat toliko samozavestni, da bodo lahko tudi sami fotografirali poroko.

Vajini spomini so večni in v njih je vredno investirati

poceni-porocni-fotograf (6)

Koliko je znesek, ki ga bosta pripravljena investirati v vajin poročni dan je vajina izbira. Vsekakor pa razmislita o tem koliko vama pomenijo spomini? Vse kar bosta organizirala na poročni dan bo ostalo zapisano le na dveh mestih. Eno so vajini spomini, ki bodo počasi bledeli in drugo so poročne fotografije, ki so ustvarjene zato, da vaši spomini nikoli ne zbledijo! Ali je vredno investirati v nekoga, ki je zanesljiv, samozavesten, dobro naučen in ima sproščen profesionalen odnos? Vsekakor! Vsekakor se vama bo ta odločitev obrestovala čez leto, desetletje in vajinim vnukom in pravnukom tudi čez stoletja.

Preberite še: Poroka med tednom