Razlika med IPTV in OTT je v poslovnem modelu, kakovosti storitev in vsebine, stroških, itd…

Razlika med IPTV in OTT je v poslovnem modelu, kakovosti storitev in vsebine, stroških, itd…

Kakšna je razlika med IPTV in OTT? Preprosto, zagovorniki OTT pravijo, da bi moral biti na voljo dostop do vsebine vsem, ki to želijo in, da lahko želene vsebine gledajo kadarkoli in kjerkoli želijo. Na kateri koli izbrani napravi. Zagovorniki OTT tudi verjamejo, da ima OTT, v primerjavi z IPTV, širši doseg, saj pretočno predvajanje video vsebin preko IPTV, zahteva dodatno IPTV Set Top Box napravo. IPTV v večini primerov vključuje vsebine, ki jih zagotavlja izključno določen dobavitelj. Gledalci se odločijo za vsebino, do katere želijo dostopiti in gledati, kadarkoli in kjerkoli želijo. Ogled pa je omogočen na napravi, ki jo izberejo, s tem, da je potrebno predhodno namestiti aplikacijo za pretakanje videa. Tako lahko dobesedno gledajo televizijo povsod.

Razlika med IPTV in OTT
Razlika med IPTV in OTT je v poslovnem modelu, kakovosti storitev in vsebine, stroških, itd…

S tem, ko se je OTT razvil in ponuja možnost za ogled na večih zaslonih, v realnem času, preko socialnih medijev in dobesedno omogoča “TV Everywhere”. S tem izziva vse oblike medijev, kot so tradicionalna, kabelska in satelitska TV, ki so bile uvedene že veliko pred prihodom OTT. Zato veliko gledalcev razmišlja tudi o tem, da bi svoje naročnine na katero izmed tradicionalnih televizij, prešli na IPTV (Internet Protocol Television) ali OTT (Over-the-Top).

Kakšna je prihodnost? OTT ali IPTV?

No, odgovor bo odvisen predvsem od tega, kako dobro bodo ponudniki izpolnili svoje načrte in cilje. Uporabniška izkušnja je tisto, kar bo določilo, kaj bodo končni uporabniki na koncu izbrali. Zato je najbolj pomembno to, kako se bodo ponudniki komunikacij, prodajalci in celotna TV industrija, pristopili k izzivu zagotavljanja odlične uporabniške izkušnje.

IPTV deluje v zasebnem, popolnoma nadzorovanem omrežju. Operaterji lahko zato omogočijo tehnologije, kot je multicast. Video posnetki, dostavljeni preko OTT, postajajo vse bolj priljubljeni. Operaterji, ki razvijajo IPTV, v naprave vse pogosteje dodajajo zmožnost predvajanja OTT.

Zmagovalci bodo zagotovo ponudniki, ki si bodo prizadevali izkoristiti priložnosti in svojim naročnikom zagotoviti storitve vrhunske kakovosti.