Kako deluje IPTV kodiranje in dekodiranje in kakšno opremo potrebujete

Kako deluje IPTV kodiranje in dekodiranje

IPTV omogoča pretočno predvajanje in ogled vsebine prek spleta. IPTV kodiranje in dekodiranje igrata pomembno vlogo pri distribuciji video vsebin gledalcem. Na kratko bomo poskušali razložili, kako sploh delujeta IPTV kodiranje in dekodiranje. Delili bomo tudi informacije o tem, kako se sprejemniki prilegajo procesu pretakanja video vsebin.

IPTV kodiranje in dekodiranje
Videoposnetek, ki ga posname kamera, je običajno ne-stisnjen in neobdelan. Zato se uporabi za obdelavo le tega IPTV kodiranje in dekodiranje.
Kako deluje IPTV

IPTV ali Internet Protocol Television, za dodajanje dodatne razsežnosti tradicionalnemu televizijskemu predvajanju, izbire, uporablja internetno tehnologijo. Namesto, da bi uporabnika omejevali vnaprej določeni časovni razporedi. IPTV mu namreč omogoča, da se odloči, kaj si želi ogledati in kdaj si to želi ogledati. Televizija “na zahtevo”, ki jo danes večina potrošnikov pozna, je vidik tega, kar je mogoče z uporabo tehnologije IPTV. IPTV je odvisen tako od programske opreme, kakor tudi strojne opreme.

Proces delovanja IPTV

Za distribucijo IPTV vsebin, je potrebnih več naprav. Kot prvi, je to vir video vsebine. Za vsebino, ki je že bila posneta, je lahko vir videoposnetka DVD ali Blu-Ray* disk, filmski kolut ali pa kateri koli drug medij, ki lahko snema in shranjuje video. Za vsebino v živo, pa je vir video posnetka, običajno kamera. Dandanes veliko različnih naprav vsebuje fotoaparate in kamere. Kamere so vgrajene v pametne telefone, tablične računalnike. Lahko pa je vir video posnetka tudi vrhunska ali profesionalna video kamera, DSLR video kamera ali pa celo “drobna” GoPro* ali podobna akcijska kamera.

Videoposnetek, ki ga posname kamera, je običajno ne-stisnjen in neobdelan. To ima za posledico velikansko velikost datoteke, ki onemogoča, da se videoposnetek predvaja neposredno prek spleta. Zato tukaj na sceno stopi IPTV kodiranje in dekodiranje. IPTV kodirnik sprejme vsebino iz vira videa. Ne glede na to, ali gre za snemanje v živo iz kamere ali nestisnjeno video datoteko iz digitalne naprave za shranjevanje. Vsebino kodira in s tem pripravi za distribucijo preko interneta.

Video kodiranje vključuje tudi pretvorbo video datotek v obliko, ki jo podpirajo spletni brskalniki, pametni telefoni in druge naprave. Prav tako pogosto vključuje stiskanje videa, na bolj obvladljivo velikost datoteke in raven kakovosti, kar zmanjšuje obremenitev strojne opreme in izboljša hitrost prenosa.

Ko je video kodiran, je običajno shranjen na spletnem strežniku, preko katerega lahko uporabniki dostopajo do videoposnetka. Tukaj pa svojo vlogo “odigra” IPTV dekoder. Dekoder sprejme vsebino in jo pretvori v obliko, ki jo lahko predvaja televizor ali druga digitalna naprava.

Najpogostejša naprava, ki se uporablja za dekodiranje, je IPTV Set Top Box

IPTV dekoderji preprečujejo tudi piratstvo in nepooblaščeno ogledovanje vsebine. Ker je video vsebina kodirana, morajo uporabniki, da bi dekodirali vsebino in jo gledali z uporabo računalnika ali televizije, imeti združljiv dekoder. Za uporabo IPTV na televiziji, je najpogostejši tip dekoderja “IPTV Set Top Box”. To je majhna naprava, ki se poveže televizorjem in dekodira video vsebino.

Omrežna oprema in potrebne rešitve

V primeru inštalacije IPTV sistemov je seveda zanesljivost delovanja omrežja, stroškovna učinkovitost delovanja omrežja, zmogljivost in pretočnost delovanja ter dobra uporabniška izkušnja, na prvem mestu med vodili izbire ustrezne omrežne opreme. Med slovenskimi bolj poznanimi ponudniki omrežnih rešitev, je tudi podjetjre S&T, ki ponuja Cisco omrežne rešitve.

IPTV rešitve in oprema se med seboj razlikuje glede na obremenitev omrežja, predvsem zaradi tega, ker mora kakovostno iptv omrežje zagotavljati vedno večje število naprav, ki se v omrežje želijo prijavljati, hkrati pa je večje število povezanih naprav in opreme, ki vstopa v ip omrežje, povezano z varnostjo omrežja kot celote.