Urejanje spletnih strani [Pasti, ki “pokopljejo” prodajno učinkovitost spletnih strani]

V tem prispevku boste vsi, ki se zanimate za urejanje spletnih strani ali se ukvarjate sami z urejanjem internetnih strani, našli nekaj uporabnih primerov, s katerimi prikazujemo kako se izognete najpogostejšim pastem, ki vplivajo na slabe, prodajne rezultate spletnih strani.

V članku boste videli, da lahko z majhnimi pozornostmi pri urejanju spletnih strani, močno vplivate na to kako bodo vaše spletne trgovine in druge spletne strani, uspešne iz vidika prodaje in iz vidika t.i. spletne opaznosti/vidnosti.

NAMIG: Če ste v internet marketingu, na začetku svoje spletne kariere, so podobni, koristni in uporabni nasveti za internet marketing, redno objavljani tudi na spletni strani, vKoraku.si.

Kaj boste našli v tem zapisu…

Glavni elementi prodajno, učinkovito urejenih spletnih strani

Ko boste, v nadaljevanju, v poglavju spodaj, pregledali programe, ki omogočajo enostavno urejanje spletnih strani, boste ugotovili, da izdelava spletnih strani, njihovo vzdrževanje ter postavitev, niti ni nujno tako draga.

NAMIG: Še posebej ne v primerih, ko se za ureditev spletne strani zanimate, začetniki spletnega posla. Za začetnike v digitalnem marketingu, priporočamo tudi naš zapis: Kako se izobraziti v digitalnem marketingu, še bolj podroben opis tega kaj je digitalni marketing najdete v članku, na drugi povezavi.

V kolikor res niste veliko podjetje, ki ima ambicijo postaviti se na spletni trg s strašanskim internetnim, prodajno marketinškim strojem, boste ugotovili, da vseh funkcionalnosti, ki jih imajo nekatere velike spletne strani, za prodajno učinkovitost vaše strani, sploh ne potrebujete.

Bolj kot “raketne” funkcionalnosti vaše spletne strani, vam za učinkovitost spletne strani, zadoščajo nekatere osnove (ki jih tudi nekatere velike spletne strani, pri svojem urejanju, “pozabijo”).

Glavni elementi prodajno učinkovitih spletnih strani so:

 • na spletni strani se predstavljajte dejansko tako kot v življenju nastopate. To je ena od najpogostejših “napak”, ki jo naredijo majhne spletne strani, saj se na svojih straneh pojavljajo večje, lepše, bogatejše, izkušenejše kot dejansko v resnici so. Upoštevanje tega močno vpliva na t.i. konverzijo spletne strani (prodajno učinkovitost), saj obiskovalci spletnih strani ne bodo naročali produktov in storitev iz spletnih strani, katerim ne zaupajo. Zato bodite to kar ste, vse skupaj pa na spletni strani uredite tako, da svojo “pristnost” podkrepite s slikami, kontaktnimi podatki, resničnimi izjavami vaših strank, resničnimi primeri reševanja težav vaših kupcev, itd…. Nič ne pomaga, če imate še tako lepo spletno stran, če obiskovalci, ki bodo stran obiskali, ne bodo verjeli vaši zgodbi. Fotostock slike so en izmed “klasičnih” ubijalcev kredibilnosti in verodostojnosti spletnih strani.

NAMIG: Pred samim začetkom urejanja spletne strani, bo tako za zunanje urejevalce in izdelovalce spletnih strani, kot za vas, če se urejanja spletnih strani, lotite sami, bistveno lažje, če imate najprej izdelano strategijo vašega digitalnega oz. spletnega nastopa. O tem kako zastaviti strategijo digitalnega marketinga, pišemo na povezavi.

 • ko in, če odpirate spletno trgovino, preko katere nameravate tržiti izdelke preko spleta, vam pri urejanju spletne trgovine ni treba “posnemati” velikih spletnih trgovin, saj niso te edine, ki uspešno in učinkovito tržijo preko spleta. Za velikimi spletnimi trgovinami stoji velik ustroj marketingarjev, računalničarjev, SEO mojstrov, vsebinskih ustvarjalcev in tudi dizajnerjev. Vse to seveda stane. Če boste posnemali velike spletne trgovine, se pripravite na velike stroške. Po drugi strani, je mogoče učinkovito prodajati, tudi, če ste manjša, začetna spletna trgovina, stroški za spletno prodajo, pa bodo tudi manjši, če posnemate manjše spletne trgovine (ki dlje časa že kljubujejo velikim spletnim trgovinam). Ne osredotočajte se na funkcionalnosti velikih spletnih trgovin (ker razvoj teh stane), ampak na preglednost in enostavnost vaše spletne trgovine. Ponudba v spletni trgovini mora biti jasno in hitro prepoznavna, vse najpomembnejše informacije (cena, dimenzije, opis produkta, slike produkta), pa vidne, po možnosti, obiskovalcem spletne trgovine, takoj.
  Poglejte primer manjše spletne, slovenske trgovine Pohištvo123.si in njihovo ponudbo jedilnih miz:
urejanje spletne trgovine
Urejanje spletnih strani zastavite tako, da vse najpomembnejše informacije prikažete takoj: kontaktne informacije, izdelke, opis, ceno, podrobnosti,….

Urejanje spletnih strani in pomen njihovega rednega vzdrževanja

Zakaj je redno vzdrževanje spletnih strani pomembno?

Internet se ves čas razvija, skladno z hitrostjo razvoja interneta, pa se razvijajo tudi orodja in pripomočki s katerimi se urejajo spletne strani.

To pomeni, da so vsa spletna orodja in programi za urejanje spletnih strani (našteta v naslednjem poglavju) dokaj hitro zastarela in jih je zato potrebno sproti posodabljati.

Glavni razlogi vzdrževanja spletnih strani so:

 • varnostni
 • funkcionalni/praktični
 • dizajnerski
 • uporabniški
 • optimizacijski

Varnostni razlogi za redno vzdrževanje spletnih strani pomenijo preprečavanje vdorov s spletne strani, funkcijski razlogi pomagajo ves čas izboljševati praktičnost spletne strani (tako za backend vseh, ki spletno stran gradijo in urednikujejo (npr. računalničarji, vsebinski ustvarjalci, marketingarji,…), kot tudi za frontend (obiskovalci spletnih strani).

Dizajnerski razlogi vzdrževanja pomagajo izboljševati spletno stran iz vidika t.i. uporabniške izkušnje spletne strani, uporabniška izkušnja pa zelo prispeva k bolj učinkovitim prodajnim rezultatom spletne strani.

Hkrati je urejanje spletne strani potrebno izvajati tudi redno iz vidika t.i. seo optimizacije spletnih strani, saj upoštevanje SEO pravil, prispeva k temu , da so spletne strani prikazane v iskalniku Google višje. Seo pravila pa se skozi celotno obdobje razvoja spletnih iskalnikov ves čas dopolnjujejo, zaostrujejo in izboljšujejo.

Primer odličnega upoštevanja varnostnega vzdrževanja (https certifikat), seo upoštevanja pravil (za visoko uvrstitev trgovine na Googlu), rednega dizajnerskega posodabljanja spletne strani in redne izboljšave uporabniške izkušnje, poglejte na spletni strani Sanjski-Sopek.si (kjer šele sproti nastaja najbolj uporabna spletna vsebina na temo porok; t.i. Največji vodnik za poroko v Sloveniji)

urejanje spletne strani sanjski sopek
Urejanje spletne strani naj vključuje REDNO vzdrževanje in REDNO gradnjo spletne strani. Ne razmišljati o izdelavi spletne strani kot nečem kar je enkratno delo, ki bo, ko bo spletna stran izdelana, kar prinašalo prodajne rezultate, ampak o tem, da je izdelava spletne strani ŠELE ZAČETEK spletnega posla. Redno urejanje strani, zraven vsega zgoraj naštetega, če ne drugo, pomeni še najmanj redno promocijo spletne strani.

Najbolj uporabni programi za urejanje spletnih strani

Zdaleč najbolj uporaben, predvsem iz vidika brezplačnega urejanja spletne strani (ali spletne trgovine) je WordPress. Kako naredite spletno stran v WordPressu, si preberite v članku na povezavi.

Ena izmed večjih prednosti urejanja spletnih strani v Wodpressu (ni pa ta edino pri urejanju čez WordPress) je ta, da lahko vso delo za spletno stran, urejate od doma, sami.

NAMIG: Plugini za WordPress so, po večini, za osnovno urejanje spletne strani, zastonj. WordPress gradniki, meni spletne strani, dizajn (temo spletne strani), je vse mogoče urediti samostojno in hitro. Zelo podroben Vodnik za urejanje spletnih strani z WordPress, najdete na povezavi.

Ostali programi za urejanje spletnih strani:

 • drupal.org
 • wix.com
 • squarespace
 • weebly

NAMIG: Če se na internet in na področje prodaje preko spletnih strani, podajate, kot podjetnik začetnik, vam priporočamo predvsem to, da na začetku svoje podjetniške poti, zelo pazite na stroške. V spodnjem poglavju si lahko preberete okvirne in informativne cene stroškov za urejanje spletnih strani, po posameznih postavkah in, če ne pazite bo vaša podjetniška zgodba prej imela velike zagonske stroške kot zaslužek. Podjetnikom začetnikom zato mogoče ne bi bilo narobe, da preberejo čimveč podjetniških uporabnih nasvetov, zato, da se pred stroški, oborožijo z znanjem in informacijami. Ogromno uporabnih informacij za Podjetništvo na spletu, najdete na povezavi.

Cene urejanja spletnih strani

Urejanje spletnih strani ima od ponudnika do ponudnika zelo različno ceno.

Razlog je v tem, ker nekatere stvari uredniki spletnih strani lahko uredijo sami, za nekatere pa potrebujejo zunanjo pomoč. Zato so cene urejanja spletnih strani, odvisne od tega katere storitve urejanja spletnih strani, potrebujete:

 • cena za grafično urejanje spletnih strani se giblje po urah od 30 do 100€ na uro
 • cena za vsebinsko urejanje spletne strani se giblje največkrat glede na vrsto in kakovost ter količino vsebin. Cena urejanja bloga se giblje od 35 € naprej za en blog post, dolg 1500 besed. Pisanje člankov za internetne strani sicer lahko dobite tudi za manjši denar, ampak bodite pozorni: na trgu so tudi pisci, ki ponujajo pisanje člankov in ostalih spletnih vsebin za bistveno nižje cene (a nekateri ne delajo drugo kot kopirajo članke), hkrati pa ne upošteva dosti piscev besedil in člankov, t.i. SEO pravila za pisanje člankov. Priporočamo: Pisanje člankov za denar (Nasveti za pisce in iskalce piscev). Boljše, da je cena urejanja in pisanja člankov malo višja, a so članki in spletne vsebine, unikatne in kakovostne kot poceni.
 • cena za urejanje spletne trgovine (vnos produktov, seo optimizacija kategorij izdelkov, seo optimizacija produktov v trgovini, itd..) se giblje okrog 200€ na mesec. Če že imate sami svojo spletno trgovino in niste zadovoljni s prodajo v njej, priporočamo zapis: Kako povečati prodajo v spletni trgovini. Dodaten namig: Kako odpreti spletno trgovino
 • cena za seo urejanje spletne strani se giblje okrog 200€ na mesec, offsite seo optimizacija stane od 150 € naprej na mesec
 • cena promocije spletne strani – to je urejanje in urednikovanje spletne strani na družabnih omrežjih je okrog 150€ na mesec
 • cena računalniškega programiranja spletnih strani je vezana na ure od 50€ naprej
 • cena ureditve spletne trgovine je v Sloveniji okrog 400€ za enostavne trgovine in od 1000€ naprej za zahtevnejše trgovine

NAMIG: v kolikor nekatera dela, potrebna za urejanje spletne strani, izvajamo sami, lahko zelo hitro zmanjšamo stroške urejanja spletnih strani. Eden najbolj učinkovitih primerov v Sloveniji, samostojnega urejanja spletne strani, kjer je cena urejanja spletne strani resnično optimizirana na minimum, hkrati pa je spletna stran, izjemno učinkovita v razredu medijskih portalov, je spletna stran Varčevanje-energije.si, kjer so ceno urejanja spletne strani, zelo zmanjšali s tem, da so pod svojo streho “pospravili” tehnično urejanje, vsebinsko urejanje in seo urejanje spletne strani. Medijski portal varčevanje-energije.si si vsak mesec ogleda čez 15.000 obiskovalcev. Če imate tudi sami ambicijo znižati ceno urejanja svojih spletnih strani, priporočamo zapis: Delo preko interneta, ker je v njem ogromno uporabnih informacij tako za tiste, ki sami urejate spletne strani kot tudi tiste, ki iščete ugodnejše urejevalce in druge, ki delajo na spletnih straneh.